post thumbnail

gyermek

Gyermek illem

A gyerekek szertelenek, de azt nem kell elnézned, ha csemete neveletlen. ...

feketeg - 345 napja

Illemszabályok, amit minden gyereknek tudni kell(ene):

A gyerekek szertelenek, de azt nem kell elnézned, ha csemetéd neveletlen. Hogyan taníthatjuk jó modorra?

Sokan úgy gondolják, hogy a kisgyerekeknek több dolgot el lehet nézni, mint a felnőtteknek. Ebben van is némi igazság, hiszen nem várhatod el csemetédtől, hogy minden helyzetben olyan fess legyen, mintha skatulyából húzták volna elő.

Teljesen természetes, hogy egy gyerkőc nadrágja foltos lesz a parkban, játék közben hangoskodik, és otthon sokszor annyira virgonc, hogy nem képes egy helyben megmaradni. Ettől függetlenül azonban nem kell elnézned neki, hogy nagyobbacska korában is sáros cipővel trappoljon át az alapvető illemszabályokon, miközben te csak pirulsz a színházban vagy az étteremben.

Ha szeretnéd, hogy ne csak babaként tartsák angyali gyermeknek a rokonok és a barátaid, tudd meg, mi az, amit már az ovi vége felé is elvárhatsz a kicsitől, és vezesd be az együttélés alapvető szabályait úgy, hogy ne kelljen alkukba bocsátkoznod!:-)

TEHÁT: Mindennapos udvariasság

A gyerekek őszinték, ezért gondolkodás nélkül hajlamosak kínos kérdéseket feltenni az embereknek a súlyukról vagy akár a magánéletükről. Sőt beszólni! Nem kicsit:-) A megmosolyogni való tapintatlanságokból azonban nem következik az, hogy az udvariatlan modort is el kellene nézned csemetédnek.

A gyerek úgy kommunikál a környezetében élőkkel, ahogy a családban tanulja, ha tehát szeretnéd, hogy ne kelljen miatta pirulnod, tartsd magad az elveidhez otthon is! Ha már egyszer a mi van kérdésre elmagyaráztad, hogy udvariasabb, ha úgy mondja, hogy tessék, ne válaszolj neki, amíg nem az általad elvárt módon teszi fel a kérdést, illetve csak akkor, miután megemlítetted neki figyelmetlenségét.

Ha te mégy vendégségbe:

Ilyenkor szintén ünneplőbe öltözöl. Illik ajándékot is vinni. Ajándékozni olyasmit szokás, aminek biztosan örül az, aki kapja. Nem az ajándék nagysága, értéke a fontos, hanem a szeretet, amivel átadjuk. Fejezzük ezt ki néhány kedves szóval is. Gyakran virággal köszöntjük vendéglátóinkat. Páratlan számú szálat illik vinni: egyet, hármat, ötöt stb. Ez csak a nagyobb virágokra vonatkozik, mint a rózsa, szegfű, kardvirág. A mezei virágokból összeállított csokorban nem kell számolni a szálakat. Végül : nem illik sokáig maradni ! Időben köszönj el vendéglátóidtól és köszönd meg a meghívást.

Beszélgetés Beszélgetni nagyon jó, főleg, ha figyelünk a másikra.Ilyenkor szembefordulunk egymással, - hiszen háttal nem lehet társalogni - és egymás szemébe nézünk. Beszélgetés közben nem vágunk egymás szavába.! Ne akarjunk mindenáron a középpontba kerülni. Úgy beszélgessünk, hogy más is szóhoz jusson. Ha mindig csak egyvalaki akar szerepelni, a társaság többi tagja végül elfordul tőle.

VISELKEDÉS AZ UTCÁN

A járdán nem illik rohangálni, másoknak nekimenni. Ha véletlenül mégis megtörténik, akkor bocsánatot kell kérni. Ha a túloldalra szeretnél átmenni, állj meg a járdaszélen, előbb balra, majd jobbra nézz nem jön-e valamilyen jármű. Nagyobb városokban közlekedési lámpa segíti a gyalogosokat. Ha kilépsz az utcára, igen sok veszély leselkedik rád. Az úttest a járműveké, a járda a gyalogosoké. Úgy közlekedj, hogy ne történjen bajod, de másnak sem. Néha nagyobb távolságot járművel kell megtenni. Ha buszra , villamosra szállunk, akkor sem illik rendetlenkedni, futkosni, túl hangosan beszélgetni, másokat zavarni. Fagyival nem szabad felszállni..Ha van elegendő hely, le is ülhetsz. Ám gyakran sok az utas, ilyenkor helyesen teszed, ha átadod az ülőhelyedet az idős néninek, a fáradt, öreg bácsinak.Te pedig megállsz mellette, és kapaszkodsz, nehogy eless egy hirtelen fékezésnél.

Hajrá! Gyerekek-felnőttek!

Saját forrás, illmekódex, internetVissza a blogra Véletlen cikk Hasonló cikkek