post thumbnail

-

Te hogyan eszel?

Mindent elárul rólad! Az, hogy hogyan bánsz a lekvárral, a mustárral vagy a fűszerekkel, sok mindent elárul az intelligenciádról és az illemtudásodról...

feketeg - 199 napja

Az, hogy hogyan bánsz a lekvárral, a mustárral vagy a fűszerekkel, sok mindent elárul az intelligenciádról és az illemtudásodról.
Azzal remélhetőleg sokan tisztában vannak, hogy hogyan illik köszönni, utazni a tömegközlekedési eszközökön, vagy éppen azzal, hogy hogyan viselkedik egy illemtudó ember a színházban.
Az illemtan alapszabályai mellett azonban érdemes ismerni néhány, talán a mindennapi életben ritkábban használatos szabályt is, hiszen senki sem tudhatja, mikor kerül olyan helyzetbe, amikor ezekre szüksége lehet.
Tudod például, hogy hogyan illik fogyasztani a főétel mellé járó kenyeret? És hogy hogyan ajánlatos bánni a fűszerekkel? Nem? Akkor itt az ideje, hogy megtanuld! Az etikett ismeretének hiányában ugyanis könnyen keltheted udvariatlan személy benyomását!

Késsel-villával, na meg kanállal:)
Bár a legtöbben már gyermekkorukban megtanulták, hogy hogyan illik késsel-villával enni, nem árt egy kicsit átismételni a tanultakat - és a már megszerzett tudást új ismeretekkel gyarapítani. Tudtad például, hogy a szendvicset haraphatod, de szükség esetén késsel és villával is fogyaszthatod?-bizony! A szendvics azonban azon kevés ételek egyike, amelyeket nem illetlenség kézzel megfogni - a virsli is ilyen, lecsós formájában azonban már "evőeszköz-köteles" :-, a többséghez evőeszköz szükséges, ráadásul nem is mindegy, hogy melyik!
A rántottát, az omlettet, a főzelékféléket, a főtt tésztát, valamint a fasírozott húst csak villával szabad enni, ahogy a halat is, ám ez utóbbihoz két eszköz szükséges: egy villa és egy halvilla. Késsel nem illik nekiesni!:-) A sajtokat viszont kifejezetten késsel ajánlott fogyasztani - apró darabokban kenyérfalatokra rakva -, a keményeket desszertkéssel vagy villával.

Jó, ha tudod!
Az illem szerint az evőeszközt tartó kéz nem érhet az asztalhoz, és az is illetlenségnek számít, ha a saját evőeszközeiddel nyúlsz a közös tálba.
Ha pedig végeztél az étkezéssel, akkor a kést és a villát egymással párhuzamosan illik a tányérba tenni.


Vissza a blogra Véletlen cikk Hasonló cikkek