post thumbnail

ásítás

Illendőnek hiszed, mégsem az 1.rész

Vigyázz a tévhitekkel, és ne kerülj kellemetlen helyzetbe!

feketeg - 137 napja

Kedves Olvasóim!

Az etikett ismerete az alapműveltség része. Vigyázz a tévhitekkel, és ne kerülj kellemetlen helyzetbe!


Az elterjedt szokások egy adott közösségben önkéntelenül is arra buzdítják az embert, hogy beálljon a sorba, és felvegye a látott viselkedésformákat. Mindez még az illemtudó személyeket is arra ösztönözheti, hogy úgy viselkedjenek, ahogy egyébként az etikett szerint nem illik. Ennek oka elsősorban a bizonytalanság: az illemszabályok nagy részével sokan tisztában vannak, ám 100%-osan csak kevesen biztosak bennük.

Így fordulhat elő, hogy anélkül vétenek az illem ellen, hogy tudnának róla. Éppen ezért ezúttal néhány tévhitnek számító szabályt mutatunk be, mely illendőként ismert, ám valójában egyáltalán nem az.

Ásítani szabad, csak tedd a szád elé a kezed!


Bárhol jársz is a világban, ha egy helyben kell várakozni valakire vagy valamire, szinte törvényszerű, hogy egy idő után ásítani kezdesz. A jól neveltek azt hiszik, hogy, ha a szájuk elé teszik a kezüket ásítás közben, megadják az eleganciáját a dolognak. Pedig nem. Az ásítás az etikett szerint szigorúan tilos, mindenhol és mindenkor, még otthon, baráti társaságban is. Az ásítás sértés, mert azt az üzenetet hordozza, hogy nem figyelsz a másikra, sőt, egyenesen untat, amit mond.

És mégis mit tegyél, ha rád tör a kényszer, hogy ásítanod kell, mondjuk egy fontos előadás közben? Illendően jársz el, ha titkolod a dolgot, és a jegyzetfüzetet fölé hajolva, csukott szájjal elnyomod. Ha az étkezőasztalnál ülsz, a szalvétával ügyesen takarhatod a szádat. Ha pedig semmi nincs kéznél, egy kézmozdulattal leplezheted magad: például hajigazítás, szemüvegtörlés közben szigorúan csukott szájjal, diszkréten ásíthatsz egyet.

Nőknek keresztbe tett lábbal illik leülni

A nők automatikusan keresztbe teszik a lábukat, ha leülnek. Ez egy biológiai gyökerű védekező mozdulat. A többség tévesen azt hiszi, hogy ez nagyon is helyénvaló. Az etikett szerint azonban nem illik keresztbe tenni a női lábakat. Túl rövid szoknyában pedig egyenesen tilos, illetve kihívó szexuális jelzés a férfiak számára, ami például egy komoly üzleti tárgyaláson nagyon kellemetlen lehet.

Egy elegáns nő párhuzamosan egymás mellett tartva, jobbra vagy balra húzva, legfeljebb lábfejnél kicsit nyitva tartva helyezi el a lábait, ha leül.

(folyt.köv)


A cikk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

Forrás: femina.hu

Kép forrása: www.google.hu/search?q=ásítás&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi389yenfvmAhVkxIsKHa5KDFwQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1280&bih=910#imgrc=alheEccg8ncAHM:


Vissza a blogra Véletlen cikk Hasonló cikkek