post thumbnail

étterem

Illendőnek hiszed, mégsem az 2.rész

Cserepes virág, érkezés, étterem

feketeg - 317 napja

Kedves Olvasóim!

Íme a folytatás, újabb 3 javaslattal:

Cserepes virágot ajándékozni tartósabb megoldás

Születésnapra vagy névnapra az ünnepeltnek vagy vacsorameghívásra a háziasszonynak illik virágot adni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan és milyet. Személyes átadáskor a virágcsokor az illendő a cserepes virággal szemben. Ha úgy gondolod, azért vásárolnál inkább cserepes virágot, mert tartósabb, jó, ha tudod, hogy ez az etikett szerint tárgyi ajándéknak számít, és nem adja vissza a vágott virág varázsát és értékét.

Csokrot átadni azonban sem selyempapírban, sem celofánban nem illik, bármennyire díszesen kötötték is meg. Jeles alkalmakkor maradj a szépen válogatott, vágott virágoknál. Külön figyelmesség, ha kinyomozod, mi az illető kedvenc virága. Persze, ha tudod a barátodról vagy ismerősödről, hogy rajong a cserepes növényekért, biztosan nem haragszik meg, ha mégis ezt választod, protokolláris alkalmakkor azonban tilos.

Inkább előbb kell érkezni, mint késni


Elkésni nem illik, de sejtetted volna, hogy előbb érkezni éppolyan faragatlanság lehet? Nem zavarhatod meg a téged fogadó személy előző programját vagy lélegzetvételnyi idejét, mielőtt fogadna téged. Az etikett szerint percnyi pontosan kell érkezni hivatalos tárgyalásokra, megbeszélésekre, rendezvényekre, felvételi meghallgatásokra. Késni sem szabad, a tolerálható késés csupán öt perc nyilvános helyen, lakásban maximum fél óra.

Étteremben illik letakarítani az abroszt, ha kiszórsz valamit

Ez is egy automatikus tevékenység, és ráadásul tévhit, hogy így illik. A legtöbben, ha étteremben vacsoráznak, és kis baleset történik, például fellökik a poharat, vagy kiborítják a sószórót, igyekeznek gyorsan eltüntetni a nyomokat, hogy illedelmesek legyenek.

Pedig ezzel éppen az ellenkező hatást érik el, az ilyen viselkedést megmosolyogják az éttermi dolgozók. Vendégként lehetőleg ne takarítsd le az abroszt, hanem, ha valami hasonló történik, szólj a pincérnek, és várd meg, hogy ő intézkedjen - hiszen ezért fizetik.

A cikk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

forrás: femina.hu

Kép: pixabay


Vissza a blogra Véletlen cikk Hasonló cikkek