post thumbnail

Anyák napja

Anyák napja

Köszöntöm az édesanyákat!

feketeg - 212 napja

Kedves Olvasóim!

Május első vasárnapja van. Anyák napja. A sajátos vírushelyzet ellenére is. Talán egyetlen ünnepünk az Anyák napja, amit társadalmi és felekezeti hovatartozás nélkül mindenki elfogad, megünnepel. Már a kis óvodások, az iskolások is tudják, ha május első vasárnapja, akkor Anyák napja.

Honnan, és mikor indult?

Az anyaságról, anyákról való megemlékezés az ókori görögökhöz köthető. Ők ünnepelték Rheát, az istenek anyját. A középkorban aztán az anyaság Mária nevével, Jézus anyjával fonódott össze, így több helyen a Húsvétot követő negyedik vasárnapon ünnepelték az édesanyákat.

Az újkorban aztán Amerikában éledt újra az anyák köszöntése. Bostonban már 1872-ben megtartották. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Amerikában és több európai országban – Ausztriában, Hollandiában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Törökországban – azóta is ezen a napon tartják.

 

A sors különös fintora, hogy a kezdeményező Anna M. Jarvis 85 éves korában anélkül halt meg, hogy valaha is megtapasztalhatta volna az anyaság érzését. Idős korában, – amikor rájött arra, hogy sokan csak jó üzletnek tekintik és nem a meghitt megemlékezésről, szeretetről szól az ünnep – tüntetéseket, tiltakozásokat szervezett. Egyértelműen kinyilvánította, hogy megbánta, hogy elindította a kezdeményezést.

 

Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére 1925-ben szervezték az első megemlékezést. Velünk együtt május első vasárnapján ünnepelnek még például Litvániában, Spanyolországban, Portugáliában, Romániában és a Dél-Afrikai Köztársaságban.

 

Akármikor is ünnepelik, mindig az anyák fáradhatatlan, áldozatos munkájáról szól, amit nem lehet ajándékokkal meghálálni, szavakkal kifejezni. Az igazi ÉDESANYA nem is a háláért teszi a dolgát, nem vár viszonzást. Határtalan szeretete türelemmel, önzetlenséggel, megértéssel, megbocsátással párosul. Nekem igazi édesanyám van! Remélem még nagyon sokáig! 

 

Az egyik legnépszerűbb anyák napi ajándék a virág, bár szerintem az Édesanyákat, Nagymamák, Dédmamákat ünnepelni nem csak vásárolt ajándékokkal, virágokkal lehet. Sőt! Nagyobb örömet szerezhetünk egy saját készítésű aprócska tárggyal, verssel, saját készítésű rajzzal, varrott szívecskével, stb. Egy apró tárgy – amit aztán évek, évtizedek múlva is elő lehet venni, amikor a kisgyermek már felnőtt – csodákra képes. Erőt ad a nehéz helyzetekben, megszépíti a szürke hétköznapokat, nosztalgiára késztet vagy éppen megmosolyogtat.

 

Boldog Anyák napját kívánok!


Gábor by protokollexpert


Forrás: balkonada.cafeblog.hu

Kép: Google

 


Vissza a blogra Véletlen cikk Hasonló cikkek