Kedves Olvasóim!
Nyilván mindenki szokott étkezni:-). Az is egyértelműsíthető, hogy mindenki járt már étteremben, rendezvényen- esküvőn vagy bálon. Vajon tudjuk-e viszont a részleteket, mert az ördög mindig a részletekben rejlik.
A helyes étkezési szokások az illem sarkkövei. Alapvetően gyakorlati útmutatók. Abban segítenek, hogy a lehetőségekhez képest minél könnyebben és elővigyázatosabban ehessünk, hogy anélkül fogyaszthassuk el az ételeinket, hogy ezzel asztaltársainkat zavarnánk.
Ezek a szabályok, azonban nemcsak az étkezésre vonatkoznak, hanem minden egyébre, ami az asztalhoz üléstől az onnan való felállásig történik.
Lássunk bele a rejtelmekbe részletesen!
LEÜLÉS:
-
hivatalos étkezéseken nem ülünk le addig az asztalhoz, amíg háziasszony és a díszvendég helyet nem foglal, vagy amíg a házigazda hellyel nem kínálja a vendégeket
-
győződjünk meg róla, hogy a megfelelő helyet foglaltuk el
-
segítsünk a szomszédunknak is
-
próbáljunk egyenesen ülni
-
kezünket tartsuk az ölünkben
-
a szalvéta nem bébielőke, arra szolgál, hogy szánkról, állunkról a morzsákat letöröljük. MÁSRA NEM!
KÍNÁLÁS VISSZAUTASÍTÁSA:
-
ha valamilyen ételt nem ehetünk, mert pl érzékenyek vagyunk valamire, akkor ezt már a meghívást követően jelezzük a meghívóink felé
-
ha mégsem sikerül ez elől kitérni, akkor csak nagyon keveset fogyasszunk az ételből- az udvariasság keretein belül
-
tökéletesen elfogadott szabály, ha antialkoholisták vagyunk, vagy autóval érkeztünk, hogy bort vagy bármilyen más szeszes italt visszautasítsunk
-
az elhárítás megerősítéseként a tenyerünket egy pillanatra a poharunk fölé emelhetjük
AZ ÉTKEZÉS MEGKEZDÉSE:
-
illik megvárni még mindenki megkapja az ételt
-
figyeljük meg az evőeszközök sorrendjét- kívülről a tányér felé haladva használjuk őket
-
ha mégis bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit mivel kell enni, akkor figyeljük a tapasztaltabbakat, persze nem feltünően
KIEGÉSZÍTŐ ÉTELEK:
-
ha valami van az asztalon, amit pl. nem érünk el, mondjuk valamilyen mártás- nyíltan kérjük el- nem illetlen
-
az ételt kóstolás nélkül soha ne sózzuk meg- illetlen
-
minden savanyúságot és fűszert tegyünk a tányér szélére, és falatonként adagoljuk az ételhez
-
csak a parmezán sajtot, a frissen őrölt borsot és a szóróedényekben lévő sót szórhatjuk közvetlenül az ételre
-
nem illik olyan dolgot kérni, ami nincs az asztalra kitéve- ez ugyanis kritikának számít, és kínos lehet, ha éppen nincs
-
ugyanakkor egy pohár vizet nyugodtan kérhetünk bármikor
A következő írásomban az evőeszközökről, a nehezen ehető ételekről olvashatnak!
Addig is kellemes őszi napokat kívánok mindenkinek:-)!
kezdőkép: myalarmcenter.com