Kedves Olvasóim!

Az utánzások, az oldalkoppintások és a kukkolások mellett tele van az internet hamis profilokkal.

Szokásban a fórumokon az ügyes visszavágás, amikor valaki hamis állítást tesz közzé. A fényképes bizonyíték sem mindig megbízható. Jó a „kirakat”, szokták is mondani.

Ha egy kép nem tűnik valósnak, vagy arcát fel nem válalló személy jelöl ismerősnek, nem kell visszaigazolni.

Tanács! Ha egy kép valószínűségét kutatod, próbáld meg a Google vagy a TinEye képkeresővel beazonosítani, esetleg azt, hogy hol jelent meg korábban. Pl. extrém időjárási esemény vagy más rémhírek terjesztése kapcsán.

Ahogy a mesterségesintelligencia-technológiák fejlődnek, még a video sem mindig az, aminek látszik, mert a szintetikus videok-amelyeket mély kamuk /deepfake/ is hívnak-képesek úgy összemosni a képeket, hogy megtévesszék a nézőt. Így például azt a látszatot keltve, hogy valaki mond vagy csinál valamit, ami valójában meg sem történt.

Az eddig tárgyalt „jóindulatú” tevékenységek mellett, a trollkodás azonban egyértelműen bomlasztó szándékú cselekedet.

A trollkodás kifejezés sokféle online viselkedés leírására használható. Karaktergyilkoló, rosszindulatú- valamilyen ismétlődő tevékenysége, ami így nem csak egyszeri.

A trollok a beszélgetés és az információ bomlasztását célozzák meg, szándékos konfliktuskeltéssel vagy érzelmi provokációval. Úgy működnek a trollok, hogy tesznek egy lázító megjegyzést és várják, hogy valaki lecsapjon a csalira.

Az ilyen személyeknek többféle motivációjuk is lehet. Egyrészt izzítani akarják a hangulatot, politikai véleményüket akarják kifejezésre juttatni, de az is lehet hogy csak az idődet akarják elrabolni, vagy bocs, de szívatnak hogy röhögjenek rajtad.

Ezt majd folytatom a trollok fajtáival…

Tartsatok, tartsanak akkor is velem!

Forrás: saját + digitális etikett