A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén
tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az
augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország
szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről-évre egyre több cukrászda verseng a címért,
a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri, olvasható a testület szerdai
közleményében.

Magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal
összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek
szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt
a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A győztes megszületett, mely idén nem más, mint a
Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda
cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek
döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése.
Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is
figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.

A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az
összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több,
mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta,
málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna
lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a
citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti
ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett
fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.

Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely
jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához,
készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.

A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes
mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs
Balázs
Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.

Magyarország Cukormentes Tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy
Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével
együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda
aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a
kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség
tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a
csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet
is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként
csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára
jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen
összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat,
országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a
Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén. Az árusító
cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon,
a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog.

A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől
mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület
tagjai készíthetik.

forrás:sokszinuvidek.hu