Kedves Olvasóim!

Nyilván mindenki szokott étkezni:-). Az is egyértelműsíthető, hogy mindenki járt már étteremben, rendezvényen- esküvőn vagy bálon. Vajon tudjuk-e viszont a részleteket, mert az ördög mindig a részletekben rejlik.

A helyes étkezési szokások az illem sarkkövei. Alapvetően gyakorlati útmutatók. Abban segítenek, hogy a lehetőségekhez képest minél könnyebben és elővigyázatosabban ehessünk, hogy anélkül fogyaszthassuk el az ételeinket, hogy ezzel asztaltársainkat zavarnánk.

Ezek a szabályok, azonban nemcsak az étkezésre vonatkoznak, hanem minden egyébre, ami az asztalhoz üléstől az onnan való felállásig történik.

Lássunk bele a rejtelmekbe részletesen!

LEÜLÉS:

  1. hivatalos étkezéseken nem ülünk le addig az asztalhoz, amíg háziasszony és a díszvendég helyet nem foglal, vagy amíg a házigazda hellyel nem kínálja a vendégeket

  2. győződjünk meg róla, hogy a megfelelő helyet foglaltuk el

  3. segítsünk a szomszédunknak is

  4. próbáljunk egyenesen ülni

  5. kezünket tartsuk az ölünkben

  6. a szalvéta nem bébielőke, arra szolgál, hogy szánkról, állunkról a morzsákat letöröljük. MÁSRA NEM!

KÍNÁLÁS VISSZAUTASÍTÁSA:

  1. ha valamilyen ételt nem ehetünk, mert pl érzékenyek vagyunk valamire, akkor ezt már a meghívást követően jelezzük a meghívóink felé

  2. ha mégsem sikerül ez elől kitérni, akkor csak nagyon keveset fogyasszunk az ételből- az udvariasság keretein belül

  3. tökéletesen elfogadott szabály, ha antialkoholisták vagyunk, vagy autóval érkeztünk, hogy bort vagy bármilyen más szeszes italt visszautasítsunk

  4. az elhárítás megerősítéseként  a tenyerünket egy pillanatra a poharunk fölé emelhetjük

AZ ÉTKEZÉS MEGKEZDÉSE:

  1. illik megvárni még mindenki megkapja az ételt

  2. figyeljük meg az evőeszközök sorrendjét- kívülről a tányér felé haladva használjuk őket

  3. ha mégis bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit mivel kell enni, akkor figyeljük a tapasztaltabbakat, persze nem feltünően

KIEGÉSZÍTŐ ÉTELEK:

  1. ha valami van az asztalon, amit pl. nem érünk el, mondjuk valamilyen mártás- nyíltan kérjük el- nem illetlen

  2. az ételt kóstolás nélkül soha ne sózzuk meg- illetlen

  3. minden savanyúságot és fűszert tegyünk a tányér szélére, és falatonként adagoljuk az ételhez

  4. csak a parmezán sajtot, a frissen őrölt borsot és a szóróedényekben lévő sót szórhatjuk közvetlenül az ételre

  5. nem illik olyan dolgot kérni, ami nincs az asztalra kitéve- ez ugyanis kritikának számít, és kínos lehet, ha éppen nincs

  6. ugyanakkor egy pohár vizet nyugodtan kérhetünk bármikor

A következő írásomban az evőeszközökről, a nehezen ehető ételekről olvashatnak!

Addig is kellemes őszi napokat kívánok mindenkinek:-)!

kezdőkép: myalarmcenter.com