Diplomáciai protokoll

 

HIVATALOS PROGRAMOK

A hivatalos programok összeállításával kapcsolatos „trükköm” a következő. 

A programnak vannak kötelező részei: hivatalos tárgyalások, találkozók, négyszemközti beszélgetések stb. Amikor azonban egyik helyszínről a másikra megyünk, előfordul, hogy marad némi szabadidőnk. Ilyenkor szoktam „rögtönözni”. Ez csak a vendégek számára az, magam tudatosan, előre készülök a „váratlan” lehetőségre. Attól függően, hogy a város mely pontján vagyunk és milyen nemzetiségűek a vendégek, tartalék programjaim vannak a maradék félórára-órára. Ilyenkor bemegyünk a Néprajzi Múzeumba, a Bazilikába, a Zsinagógába , Gülbaba türbéjéhez stb. Így a vendégek többet megismernek Budapest látnivalóiból, mint amit reméltek, s ennek örülnek. Ez olyan figyelmesség, ami nem kerül pénzbe. Este elvihetjük őket koncertre, operaelőadásra, folklórműsorra vagy olyan színházi előadásra, ami nem okoz nyelvi nehézséget.

 

DIPLOMÁCIAI RANGSOR

DOYEN – összefogja a diplomatákat mindig a legidősebb nagykövet. (megbízó levél átadás)

Doyenné a doyen felesége.

A keresztény államokban a pápai nuncius tölti be ezt a szerepet.

Meg kell különböztetni kollektív és egyéni rangsorolást.

Kollektív: nagyszabású rendezvényeken, szertartásokon a diplomáciai testület, az elnökség, az elnöklő személyek után az első hely illeti meg.

Az egységet szem előtt kell tartani. A nagyköveteket, követeket és ügyvivőket nem szabad egymástól elválasztani.

Egyéni: itt figyelembe kell venni a diplomata rangját, rangidősségét. A diplomaták rangsorolását a küldő állam határozza meg.