Gasztronómia

A díszétkezések alkalmával legalább kétféle menüajánlatot kell kérni. Ha valaki kezdő, inkább kérje meg főnökét, hogy válasszon. A létszámtól függően a felszolgálás módja lehet svájci, francia vagy angol. A svájci módszer azt jelenti, hogy a felszolgálók előre kitálalva hozzák az ételeket. Ezt nagy vendégsereg esetében alkalmazzák /100-200 személy/. A francia módszer szerint a felszolgáló a tálat balról nyújtja be, a vendég maga szed. Ez praktikus és elegáns megoldás kevés vendég esetén /10-12 személy/. Ez az egyetlen eset, amikor általában még egyszer körbekínálják az ételt. Követségi díszétkezések alkalmával az esetek többségében ezzel a módszerrel találkoztam. Az angol módszernél a felszolgáló kocsiról szed a vendég számára.

 

A fűszerektől a levesig

Köztudott, hogy a levest kanállal esszük, az azonban már kevésbé, hogy a tányért megdöntve kikanalazni az utolsó cseppig illetlenség – ahogy kevergetni és fújogatni is az, ha esetleg túl forró.

Ha a tányér megdöntése nélkül nem tudod teljes egészében elfogyasztani a levest, akkor a maradékot a tányérban kell hagyni – kiinni csak akkor szabad, ha azt kis fülekkel ellátott csészében tálalták. A leves, a főételek és a desszert mellett azonban léteznek illemszabályok az olyan ételekre és hozzávalókra vonatkozóan is, mint a fűszerek, a dzsemek, a mustár, vagy éppen a befőtt.

Jó, ha tudod például, hogy a különböző fűszertartó edénykékbe nem illik késsel belenyúlni: ha nem szórófejes tartóban szolgálták fel őket, akkor erre szolgáló kanállal vagy lapátkával szabad szedni belőlük – kézzel kifejezetten tilos! A lekvárból, a mustárból vagy a majonézből szintén kiskanállal illik szedni, mégpedig a tányérra, és csakis annyit, amennyi szükséges

Jó, ha tudod!

Anélkül fűszerezni az ételt, hogy azt előzetesen megkóstoltad volna, kifejezetten udvariatlan viselkedésnek számít, ahogy az is, ha a kevésbé ínyedre való ételt visszaküldöd. Ez utóbbi esetben kóstolás után egyszerűen tedd az evőeszközöket párhuzamosan a tányérra, jelezve, hogy végeztél az étkezéssel.

 

A szalvéta használatának problémái

Azt bizonyára sokan sejtik, hogy a szalvétát az ölbe illik tenni az étteremben, abban azonban már kevesebben biztosak, hogy ezt csak a damasztszalvétával kell-e megtenni, esetleg a papírból készülttel is. A helyes elvárás szerint az étteremben az asztalhoz ülve az ember az első mozdulattal az ölébe teszi a szalvétát, de csak a damasztot – ha papírszalvéta van, azt bal oldalra kell fekteti.

Mindkettőt össze lehet „piszkolni”, hiszen azért adták, és az étkezés befejeztével mindkettőt összegyűrve kell a teríték bal oldalára letenni – a papírszalvétát is mellé, nem a piszkos tányérba! Ha ugyanis szépen összehajtva teszed le a damasztot, azzal azt jelzed a pincérek felé, hogy olyan rossz volt az étel, hogy nem is kellett a szalvéta, nyugodtan odaadhatják a következő vendégnek.