Ha volt jó BOR, most legyen PÁLINKA!

A pálinkafogyasztás etikettje

A társasági illemszabályok a tömény szeszes italok fogyasztására is vonatkoznak. A pálinkázgatás mára már túlmutat az alkoholizmuson, fogyasztása kultúrává nőtte ki magát.
Nagyobb étkezésnél elmaradhatatlan étvágygerjesztő valamilyen tömény szeszes ital. Ez inkább valamilyen édeskés pálinka, mint például barack, körte, cseresznye. Az étkezés végén újra szerephez jut a pálinka. Desszerthez valamilyen édes likőrt szoktak ajánlani.

Egyetemes történelmünk legnagyobb mérföldkövei közé sorolom azt a pontot, amikor eleink rájöttek, miként tudják kinyerni a növények eszenciáját azok erjesztésével, majd lepárlásával.

Bármerre járjunk is a világban, lélekmelegítők kérdésében a helyi lakosság mindenhol találékonyságot mutat, és lehetőségei szerint (éghajlat, vegetáció) a legkézenfekvőbb megoldást választja; abból főz, amije van.
Európában gyakori alapanyag a gabona és a burgonya, a tengerentúlon cukornádból vagy kaktuszból nyerik az „Élet Vizét”, de a gyógy- és fűszernövények (ánizs, boróka, kömény) is gyakran lépnek át létezésük egy magasabb, folyékony dimenziójába.
Itt, a Kárpát-medencében a gyümölcsök teremnek olyan minőségben és ízgazdagságban, mint sehol máshol a világon, így nekünk, magyaroknak egyértelmű, hogy belőlük készítsük nemzeti büszkeségünket, egyik hungarikumunkat, a pálinkát.

Jó tíz éve (az emberi fogyasztásra már alkalmatlan, rothadó alapanyagok, a tiszta szesz és az aromák idején) még azért volt hungarikum, mert csak mi tudtuk meginni.
Viszont 2002. júliusa óta, a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának értelmében a pálinka minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkező, 100%-os gyümölcspárlat, egyben megjelölés, mellyel csak Magyarország, illetve barackpálinka esetében 4 osztrák tartomány élhet.

A mai kereskedelmi főződék betartják a szabályozást, nagyon is odafigyelnek az alapanyagra, s a modern technológiát segítségül hívva hibátlan minőségű, fogyasztóbarát termékekkel látják el a piacot. Ezek az italok elviselhető alkoholtartalmúak, illatosak, kevésbé karcosak, azaz nem kell többé őket egy húzásra, megborzongva lehúzni, ideálissá váltak a kóstolásra.

Az emberek legjobb orvossága

A régi emberek világában fontos szerepet játszott a pálinka. Ezt használták jókedv csinálónak, de ez szolgált gyógyszerüknek is. Sok népi receptura alapján készült gyógy-pálinkát ismerünk melyet külsőleg vagy belsőleg használtak. Külsőleg a pálinka előpárlatot a rézelejét fogfájásra, meghűlésre, fertőtlenítésre és egyebekre használták. Belsőleg használják: gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség ellen ágyas és mézes pálinkát fogyasztottak, a magas vérnyomás ellen, fertőző betegségek ellen is véd a fokhagymáspálinka.

Ezért mindenkit arra buzdítok, hogy látogasson el a pálinkafesztiválokra, kóstoljon minél többet, éttermekben és kocsmákban pedig adjon esélyt a külföldi röviditalok helyett a hazainak, bátran rendeljen pálinkát!

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

A pálinka Magyarországon termett, húsos, magozott vagy mag nélküli, ill. bogyós gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – Magyarországon készített és palackozott gyümölcspárlat. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. A pálinka kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készíthető, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon végezték. (hungarikum.hu)

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A pálinka nemzeti kincs, nemzeti italunknak számít és törvény is rendelkezik róla (2008. évi LXXIII. tv). A gyümölcspálinkák gazdag ízviláguknak és magas élvezeti értéküknek köszönhetően igazi kuriózumnak számítanak. Ezért a pálinka szó névhasználata az EU-ban eredetvédelmet élvez, hazánk számára van fenntartva. A minőség iránti elkötelezettségünket mutatja, hogy több földrajzi árujelzővel ellátott pálinkánk is az Európai Unió oltalma alatt áll. Reményeink szerint az előttünk álló időszakban töretlenül folytatódik az az előrehaladás, ami a Magyarország gazdag íz világú, magas élvezeti értékű gyümölcseinek köszönhető, nemzeti italunk előállítói és forgalmazói összefogásában rejlik, és a most formálódó szabályozásnak köszönhetően az elsők között kerülhet elismerésre a hungarikumok sorában. A magyar élelmiszerek és italok területén ez olyan egyedülálló esélyt kínál a pálinka előállítás szempontjából, mely megkülönböztetett figyelemre érdemes.(hungarikum.hu)

 

Felhasznált forrás: saját forrás, szilvaut.hu, hungarikum.hu