Az emberek körében egyre többen érdeklődnek hazánkban a falusi turizmus iránt. Megismerhetik hazánk szépségeit, nevezetességeit egy olyan falusi, családi környezetben, amely a városiak számára gyakran ismeretlen.
Bármely családhoz megyünk városba vagy vidékre látogatóba, annak vannak bizonyos illemszabályai. Amikor szállást kap valaki egy vidéki házban, ott éppen úgy kell viselkednie, mintha szállodában lakna. A fogadó család megkérdezése nélkül nem szabad semmihez hozzányúlni, tárgyakat elmozdítani,
gyümölcsöt szedni stb. Tekintsünk át néhány olyan illemszabályt, amely a társas együttéléshez tartozik városban és vidéken egyaránt.

A falusi turizmus berkein belül is meg kell kérdezni a háziakat, hogy kutya, macska bevihető-e a házba, mert ennek komoly egészségügyi okai vannak.
Az Alföldről gyakran érkeznek gyógyulást kereső asztmás betegek a hegyvidékes, tiszta levegőjű faluba. Köztudott, hogy az asztmás betegnek a házi
por, az állat szőre stb. asztmás rohamot idézhet elő, ezért a ház tisztaságát mindenkor biztosítani kell. A pihenni vágyó vendégeket zavarhatja még a kutya ugatása és a macska nyávogása is. Amennyiben a háziak az állattartáshoz hozzájárulnak, meg kell kérdezni azt is, hogy a tartoznak-e valamivel a különtakarításért.

A falusi turizmusnál felmerül még a konyha használatának a kérdése is.
Az esetek többségében jól felszerelt és mindenkor tiszta konyhát látunk az épületben. Illik megkérdezni a vendégeknek azt, hogy a konyhában főzhetnek-e. Ha igenlő a válasz, akkor sem készíthet a vendég akármit, ugyanis volt aki gulyáslevest akart főzni. A konyhában egészségügyi okokból nem vagdoshatja fel bárki a húst és nem készítheti elő. Nem lehet tudni, hogy a vendégnek van-e valamilyen rejtett betegsége, amellyel megfertőzheti a többi vendéget. Ha csak magának akar valamit elkészíteni, az még lehetséges, de ilyen alkalommal a többi vendég részére nem süthet- főzhet. A falusi turizmus keretében található vendégházak működtetésének komoly előírásai vannak, ezért csak a háziak főzhetnek valamit a vendégek részére.

Előfordult, hogy a vendég meglátott egy kapát és a kertben kapálni kezdett. Számos olyan munka van a ház körül, amiben segíthet a vendég, de illik ezt is
megkérdezni. A tulajdonos tudja azt, hogy egy munkafolyamat meddig tart, igényt tart-e a segítségre.

A kert tele van érett gyümölccsel. Az esetek többségében a kert nincs a háztól külön elkerítve. A vendégnek nincs joga odamenni a gyümölcsfához és leszedni a gyümölcsöt. Ha szeretne fogyasztani belőle, kérdezze meg a háziakat, hogy szedhet-e. Ha ezt külön nem mondják a háziak, akkor nem szabad sem gyümölcsöt, sem zöldséget szedni a kertből. Egy alkalommal jött a szülőkkel egy gyereksereg. Az egyik odament a mandulafához és összegyűjtött egy kötényre való mandulát. A gyerek odament az anyjához és kérte, hogy nyissa ki a táskáját, mert van még. A házigazdának nem volt még ideje összeszedni a mandulát, de ez nem azt jelenti, hogy a vendégek közül ezt bárki összegyűjthetik. Ezt is, mint mindent, meg kell kérdezni a háziaktól.

Egy alkalommal külföldi vendégek érkeztek a vendégházba és az egyik vendég meg akarta teríteni az asztalt. A háziasszony megkérte őt, hogy tegye a kenyeret az asztalra. Amikor a vacsora elkezdődött, akkor vette észre, hogy a kenyéren rajta maradt a csomagoló papír, mert a segédkező vendég ezzel együtt vágta fel a kenyeret. Papírba csomagolt kenyeret soha nem teszünk az asztalra.
Sajnos ezzel elrontotta a szépen megterített asztal hangulatát.

Amikor a borosgazda pincéjébe érkezünk, nem illik megkérdezni, hogy mennyi bora van. Ez az ő vagyona. A borosgazda sem kérdezi meg a vendégtől, hogy mennyi pénz van a pénztárcájában. Nem illik odamenni a hordóhoz és azt megkopogtatni, tudakolni, hogy mennyi bor van benne. Ehhez nincs köze a vendégnek.

Vannak továbbá a vendéglátó család vagyonához tartozó tárgyak: ilyen a számítógép. Nem lehet odamenni a számítógéphez, bekapcsolni és Internetezni.
Előzetes engedély nélkül magánlakásban senkinek sem szabad a számítógéphez ülni és azt kattintgatni.

:-)E fontos információkat összeszedtem a falusi turizmus egyik nagyszerű szervezőjétől, Bernáth Magdolna népművelő tanár, borásztól. Nandi Vendégház Guest House

Plusz forrás: femina.hu

Kezdőkép: www.vitorlazas.hu