A hétvégén tartották a XI.szóvivői bált, melyet ebben az évben a hungarikumok jegyében tettek. Itt jegyzem meg, hogy köszönöm a szervezést Orodán Sándornak, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesület elnökének.

Tehát a bált ezen oknál fogva kiváló minőségű borok is gazdagították.

Lássuk mit is nevezünk pontosan hungarikumnak?

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-jével lépett hatályba, pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak:

Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.

A bor élvezete már önmagában is tudomány, akárcsak az életé, így azt kellő tisztelettel, odafigyeléssel, gyakran íratlan szabályok betartásával kell kínálni és fogyasztani is.  Illetlenség például a pincérnek a „Milyen bort tud nekem ajánlani?” kérdésre azt felelnie, hogy „Van vörös- és fehérborunk?”, mert ebben az esetben mind a bor, mind az ember leértékeléséről van szó.

A legfontosabb szabályok a bor, étkezésben való részvételére vonatkoznak, ezért aztán leginkább a vendéglátókat terhelik az alapszabályok ismeretei.
Aperitifek: – száraz pezsgő, – száraz fehérborok
Egyfajta bor esetében nem illik kínálni: – testes, félédes fehérbort, – kiemelkedő évjáratú vörösbort, – intenzív illatú fehérbort
Harmónia:    – étel és a bor viszonya egymáshoz, – borok viszonya egymáshoz, – étel és a bor savassága – étel és a bor édessége, – az étel színe és a bor színárnyalata
Sorrend:  – fehérbor előzze meg a vöröset, – száraz bor előzze meg az édeset, – olcsóbb bor előzze meg a drágábbat, – a fiatalabb bor előzze meg az idősebbet.
Figyeljünk oda, hogy minimum 4 fajta pohárral szolgálni tudunk. A poharak elhelyezése a következő: a tányér felett középtől jobb felé nagyság szerint csökkenő sorrendben állnak, legbelül, vagyis a poharak bal szélén a vizespohár, mellette jobb felé a pezsgőspohár, majd a vörös- és fehérboros poharak. A poharakat soha sem szabad teletölteni, legalább 2/3 rész a pohárban üres marad. Fogyasztásnál pedig mindig a pohár talpát, vagy szárát fogjuk, nem pedig a kelyhét.
A borok fogyasztási hőmérséklete nagyon fontos tényező a borok élvezhetősége szempontjából. A túlságosan hideg bor teljesen érzékelhetetlenné válik, a túl meleg bor esetében pedig eltorzulnak a zamatok.
Az italok felszolgálási hőmérsékletei a következők:
– pezsgő: 7-8 C
– rozébor: 8-9 C
– asztali fehérbor: 9-10 C
– asztali vörösbor: 13-14 C
– minőségi vörösbor: 14-15 C
– testes, édes fehérbor: 8-9 C
– testes, nehéz vörösbor: 16-18 C
Forrásaim a helloinfo.hu és a wikipedia