Kedves Olvasóim! A mostani e-mailjeimnek se szeri se száma. Az sms-ek világa kicsit áttevődött az email, a viber, a messenger és egyéb opciók világába. Ez is azt jelenti, hogy a kommunikáció hatalom, és az információ pedig egyre szélesebb határokat feszeget.

SMS-eket olvasgatva és a benne rejlő üzeneteket kutatva morfondíroztam, hogy ezt a rövid üzeneti rendszert vajon ki találhatta fel? Mindenesetre egy biztos, hogy csakis illemtudó ember lehetett- mert arra jött rá, hogy ezen segítséggel okozzuk a legkevesebb gondot a másiknak.

Miért? Mert az SMS nem tud zavarni. Nem muszáj azonnal elolvasni, nem kell azonnal válaszolni rá.

Gyorsan használható, frappáns, és ha nagyon akarunk lehet rá reagálni bárhol, bárhonnan…és pláne röviden.

A válaszadás szabályai hasonlít az egykori távíróéhoz.

  1. sürgősen

  2. röviden és csakis

  3. indokolt esetben

A nyelvezete és a formai követelményei az elektronikus levelezés szabályait követik.

Elfogadhatónak minősülnek az elütések, az elhagyott ékezetek és a rövidítések is.

Egyébiránt olyan 2000 táján robbant ki az SMS őrület. Emlékeznek? Karácsonykor és újévkor szinte úgy vártuk és küldtük egymásnak, hogy szinte követni sem tudtuk.  Az eltelt 15 év már ezt is megreformálta. Egyre kevesebb alkalommal használjuk az ilyen ünnepen. Ma inkább rövid, célszerű üzeneteket, kéréseket fogalmazunk meg általa.

Azonban vigyázzunk! Az érzéseink megnyilvánulásait írásos formába önteni végzetes baj is lehet!- mert ahogyan a szólás tartja: a szó elszáll, az írás megmarad.

Hangulatunkat, kétségeinket írásos formában adni azért sem érdemes, mert nem tudjuk, hogy a másik fél, milyen hangulatában és hogyan olvassa. Hiányzik belőle a vokalitás, így félre is értelmezhető.

Az SMS egyetlen hibája, hogy folyamatosan ostrom alá vehető a másik fél, így a zaklatások egyik eszközének is használják.

NE TEGYÜK! – és nem csak azért, mert illetlen, hanem azért sem, mert nekünk sem esne jól fordított esetben.

Gábor by protokollexpert

Kezdőkép forrása: www.pro-sms.eu