Kedves Olvasók! Itt a május. Indul a kerti party szezon. Igazás klassz programot jelent. Sokan szeretjük. Meg van a varázsa. Majális napján az elmaradhatatlanok bográcsozások, nyársalások, grillezések. Ezen estéknek sajátos a hangulata, a varázsa. Növényekkel, virágokkal díszített kellemes környezetben megrendezett garden-partynak, a kerti összejövetelnek.
Általában egy baráti összejövetel grill-sütéssel egybekötve, de lehet egy ünnepélyes alkalom, amely a külsőségében is fémjelzi az elegáns rendezvényt.

A garden party olyan fogadás vagy koktél, amit kertben rendeznek változatos formában és inkább a helyet jelöli, mint az alkalom jellegét. A gondos vendéglátó fellocsoltatja a kertet, hogy ne szálljon a por, sikere nagymértékben az időjárástól függ. A vendéglátó a garden-parti alkalmával kerti székeket, asztalokat is felállíthat. A figyelmes vendéglátó annyi vendéget hív meg, amennyit rossz idő esetén zárt helyiségekben is el tud helyezni.

Faszénen sült húsok, és zöldségek illatát érzed? Kedved támadt egy kis grillezésre? Akkor kapd elő gyorsan a grillező szettedet, vagy pár téglából keríts gyorsan tűzhelyt, és kezdődhet a remek grillvacsora. De előtte olvasd el tanácsokat, melyeket a http://www.ritakonyhaja.hu weboldalról merítettem:

1. Pácoláskor, a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen.
2. Sót nem kell adni a húspácokhoz, mert nedvességet von el. De  ne felejtsük el közvetlenül           grillezés előtt megsózni a húsokat!
3. Pácolás után a húst töröld szárazra, és az esetleges, nagyobb fűszermaradványokat is távolítsd el.  A húson maradt nedvesség a sülést akadályozza, a pácmaradványok pedig megéghetnek, s így elrontják a hús ízét.
4. Az inakat, és a nagyobb zsírereket helyenként vágd át. Ezzel megakadályozhatod azt, hogy a sülés folyamán a hús összeugorjon, és fele akkora legyen a végén, mint amikor a grillrácsra helyezted.
5. A pácolás ideje a következő: maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra a halaknak, fél óra a zöldségeknek.
6.Több fajta pácot is készíthetünk. Igaz, időigényesebb, ha mi magunk készítjük el őket, de hidd el megéri. Leggyakrabban olajba kevert fűszernövényeket használunk erre a célra, amit valamilyen savas anyaggal (citromlé, bor, balzsamecet) meg lehet bolondítani. A savas anyagok fellazítják főként a vörös húsok szerkezetét, és tőlük porhanyósabbá válik a sült hús. Készíthetünk olaj mentes pácokat, valamint kész fűszerkeverékekből száraz pácokat is.
7. Érdemes a száraz húsokat, mint pl csirkemell, szűzpecsenye szalonnával becsavarni a grillezés előtt.
8. Remek grill zöldségek: a cukkini, a gomba, a paprika, a padlizsán, az édes burgonya, a paradicsom. A hagymát, és a fokhagymát is felhúzhatunk a  nyársra..
9. Gyümölcsöket is grillezhetünk! Grillezett ananászt, almát, körtét, barackot a húsok mellé, vagy önálló desszertként, vaníliafagylalttal tálalhatunk juharsziruppal, mézzel nyakon öntve.
10. Ha befejeztük az étkezést, álljunk fel, nézelődjünk, beszélgessünk, esetleg sétáljunk egy nagyot. Így megakadályozhatjuk, hogy mértéktelen csipegetésbe kezdjünk, amikor már nem is vagyunk éhesek!

TIPP:
Végül, de nem utolsósorban a kismamák különösen figyeljenek a grillezett hús megfelelő átsütésére, hiszen a nyers, illetve a nem teljesen átsütött kórokozóval fertőzött hús fogyasztása veszélyt jelent a magzatra. Ha a várandós kismama ilyenkor találkozik először a kórokozóval, a terhesség első harmadában, sérülhet a magzat központim idegrendszere, vagy akár vetélés is előfordulhat.

Ételrecepteket itt találtok: http://www.kerti-parti.extra.hu/grill.html

 

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu

Kép forrás: www.outletsale.hu