Kedves Olvasóim! A protokoll előarásait gyakran megmosolyogják, vagy gúnyt űznek belőle, sőt alkalmanként még terhesnek is érzik, pedig a hiánya beláthatatlan, kellemetlen problémákhoz vezethet.

A protokoll nem véletlenül kísérte végig a civilizáció fejlődését, mondhatni Bizánctól egészen napjainkig, és az elterjedése sem véletlen. Az azonban igaz, hogy rendkívül kevés szakember van ezen a területen, és talán még nem is nőttek fel mindenhol a protokoll használatához, pedig nem ártana élni vele.

Egyet azonban le kell szögeznünk:

Amíg a szabályozott emberi együttélésnek lesznek bizonyos szabályai, addig helyesen jár el az, aki segítségül hívja a protokoll tudását a társaságban, különösen pedig vezetői, diplomáciai körökben, a természetes és biztos fellépéshez.

(Ottlik Károly)

Fölöttébb hasznos, és a mindennapokat is megkönnyíti a protokollügyekben való jártasság, tájékozottság és ismeret. Nem szégyen kérdezni, ha valamit nem tudunk.

Ezt el kellene kezdeni már a saját munkatársainkkal való kapcsolattartásban.

Példaként a legfontosabbak:

  • üdvözlés
  • köszöntés
  • köszönés
  • mosoly
  • körültekintés
  • tisztelet
  • vagy a rendkívül hatásos KÖSZÖNÖM és KÉREM kifejezések.

Ezek hiánya bizony a munkás hétköznapokat is elég rendesen megmérgezik!

Akik reflektorfényben vannak, közszereplők, azok nem kerülhetik el a rivaldafény melletti nyilvánosságot, éppen ezért őket többszörösen és fokozatosan figyelik. Minden hibát, rezzenést jegyeznek. Kell ismerniük a protokoll szabályokat.

A rendszeres kapcsolattartások bizalmat szülhetnek, melyek később gyümölcsözővé is válhatnak.

Ne rontsuk el emberi kapcsoltainkat!- később még bármelyik jól jöhet. (kölcsönösen is). Vigyázzunk rájuk!

Sosem tudhatjuk melyik kagyló rejt igazgyöngyöt magában!

Forrás: Protokoll plusz

Kép: www.promeda.de