Kiránduljunk tovább:-)
Svájc

Államformája huszonnyolc szuverén kanton államszövetsége. Az elnök egy személyben állam és kormányfő.
Két törvényhozó testületük van, az egyik a 46 fős Államtanács, míg a másik a kétszáz főből álló Nemzeti Tanács. Semlegességüket 1815. óta féltőn vigyázzák.
Népesség: 6,8 millió, fővárosuk Bern, 3ooooo lakosú.

A társadalmi életre a francia, a német és az olasz nyelvterület van hatással, amelyhez a helyi sajátosságok is társulnak. A 28 mini állam / kanton / színes kavalkádja azért nem annyira veszélyes, hiszen mindig számíthatunk a pontosságukra, megbízhatóságukra, felkészültségükre, udvariasságukra.
70%-uk németül, 20%-uk franciául, 10%-uk olaszul beszél, de hivatalos nyelv a rétoromán is / latin /.
Hivatalos szokásaikban a beszélt nyelv – anyanyelvükön szeretnek tárgyalni! – a mérvadó.
A magánszférában sajátságosan keveredik a konzervatív gondolkodás, a szabadságjogok védelme, a hatósággal szembeni bizalmatlanság, a nők egyenjogúságának felemás elismerése (az első európai orvosnő svájci volt, de választójogot csak 1970-ben kaptak a nők!) és mély tisztelete, a származásra utaló hagyományok megbecsülése. A pontosság tisztelete fontos, és nem csak a Doxa óránál.
A döntéseiket a német és francia anyanyelvű svájciak esetében az objektív tények határozzák meg, az olaszok számára az emocionális hatások is fontosak.
A döntés felelőssége mindig az egyéné, a döntéshozás folyamata lassú, magában foglalja a résztvevők személyes kapcsolatának épülését is.
Az üzletkötésben nem szívesen látott a humor.
Július – augusztus a szabadságolás időszaka, nem tanácsos az üzleti próbálkozás. A személyes kapcsolatok kialakításához időre van szükség.
A névjegykártya itt is megszokott, és a tradíció elismert, érdemes a cég alapítását feltüntetni a kártyán.

Az üdvözlésnél a kézfogás az elfogadott, még a gyermekeket is erre nevelik. A legjobb társalgási témák a sport, az utazás és a politika. Az időseknek nagy tisztelet jár. Ritkán hívják vendégeiket otthonukba.

Megjelenésükben egyszerűek, nem hivalkodóak, a nemzetközi normák irányítják öltözködésüket, viselkedésüket. Nem szeretik a drága ékszereket.
Zsebre tett kéz nem illő.
A svájci konyhára is jellemzőek a sajátos ízek, de nem annyira kényesek, mint a franciák vagy az olaszok. Teljes étkezés náluk az esti. A kiszolgálásban pedánsak.
Az árviszonyok tekintetében jellemző, hogy gazdag ország. A borravaló mértéke ezért a 15% körül van, és kiszolgálási díjként szerepel a számlán.

Csak az otthoni meghívás esetére érdemes ajándékot vásárolnunk, ekkor virág és csokoládé a megfelelő.

Vallás: 48% római katolikus, 44% protestáns.

A gesztusok terén visszafogottak, rágógumizás a nyilvánosság előtt illetlenség. Hátba- vagy vállon veregetés sem divat arrafelé.

Felh ir.: OK: Protokollkódex, S.I. : Illem, etikett, protokoll

Kezdőkép: www.utazol.hu