Thaiföldi Királyság I.

Államformája alkotmányos monarchia. A parlament Alsóháza az állampolgárok által választott képviselőkből áll, a Felsőház tagjai kinevezéssel kerülnek a törvényhozásba, erős katonai támogatást kapnak.
Népessége 57 millió, fővárosa Bangkok, 5,5 millió lakosú. 80% a thai etnikumhoz tartozik, 13 % kínai.
A hivatalos nyelv a kínaival rokon thai, de mellette megtalálható a kínai, laó, khmer és a maláj is.

A címeknek, rangoknak nagy a jelentősége. Az üzletemberek jelentős része kínai, a thaiak elsősorban az államigazgatásban tevékenykednek.
A thaiak megszólítása a Khun = uram, asszonyom, kisasszony, szócska és a kapott név, esetleg a rang segítségével történik. A kapott név 1920. óta elöl áll, hátul pedig a családnév. Csatcsai Csunhavan = Khun Csatcsai.
A kínaiak esetében a családnév áll elöl, amelyet egy vagy két utónév követ.
A megszólítás a cím és a családnév alapján: Mr. vagy Dr. Csang.
A nők férjhez menéskor megtartják lánynevüket, így a megszólításuk lehet Mrs., de helyesebb a Madam Li ( a házasság előtti név: Li Csu-csin ). A thaik szeretik a beceneveket, így könnyen adnak partnereiknek is, különösen, ha nehéz a nevünk kiejtése számukra.
Az üdvözlési forma alapja az imádkozó kezek, a könyökök a törzshöz szorítva, fejjel olyan mélyen bólintani, hogy érintsük kezeinket és mondjuk Vai. Ez érkezéskor és távozáskor is alkalmas.
A kézfogást is alkalmazzák, de jobban örülnek a hagyományos üdvözlésnek.
Szerzeteseket ne érintsük, szóban köszöntsük!

Nyitottak minden információ és probléma iránt, amellyel saját problémáik megoldását is segíti. Általában a szubjektív érzésükre, és az eleve elrendeltetés tanára építenek állásfoglalásukban.
Az egyén mindenkor felel a döntéseiért, tetteiért. Nem erőszakosak, erősen empatikusak. A döntésekben a hierarchia jelentős szerepet kap, az alárendeltek függő helyzetben vannak főnökeiktől.
A társadalom alapja a kiterjedt család, a faluközösség és a vallási közösség = wat. A király szerepe a nemzeti egység fenntartása. Mivel a jövőt nem láthatják, ezért a tervezést fölösleges dolognak tartják, s remekül el vannak a bizonytalansággal, egyedül magukban bíznak.
Thai partnere az ismerkedést egy italmeghívással kezdi, ez még nem alkalmas az üzleti megbeszélésre. A sikerhez nagy türelemre van szükség, és a bürokrácia is elég erős. Sose veszítse el önkontrollját, ne hajtson erőszakosan másokat, ez itt nem eredményes. Csak saját tempójukban hajlandók dolgozni.
A nyílt nem mondása az itteni etikett szerint kerülendő, ezért mindenféle átlátszó kifogással próbálkoznak, vagy az angoltudás hiányosságát mímelik.
A névjegykártya kétnyelvű legyen: angol és thai.
Sokat segít, ha néhány fontos szót megtanulunk thai nyelven. A nevetés náluk a zavar jele is lehet.
(folytatom:-)

Forrás: Protokollkódex