Elcsépelt hibák az önéletrajzban, ami miatt el sem olvassák majd!

Igen, kedves olvasóim. Halmozottan fordulnak elő az általunk leadott saját marketingben azok a hibák, melyek miatt miatt nem az íróasztalon, hanem esetlegesen a szemétkosárban végzi dokumentumunk az életét.

Ez esetben tehát sajnos nem csak a sikernek van kulcsa. Ha hibázunk az önéletrajzban, esélyes, hogy nem vesznek fel a kiszemelt álláshelyre.

Az álláskeresőknek számos problémával meg kell küzdeniük. Rengeteg dologra kell odafigyelni, és ez – a kudarctól való félelem mellett – még nagyobb nyomást gyakorol rá.

Ilyenkor sokkal könnyebben követ el olyan bakit, amiről nem is gondolná, hogy hiba lehet. Az önéletrajzban például nagyon kell vigyázni arra, hogy ne hidd a siker kulcsának azokat a pontokat, amik valójában már elhasznált és elfáradt ötletek.

Ezek a következők:

1. Klisék az önéletrajzban
Azok az önéletrajzok, amelyek hemzsegnek a közhelyektől, a legtöbb helyen sajnos már az első helyen kiesnek. Ezért fontos nagyon figyelned az összeállításnál, hogy mellőzd a kliséket. Az alábbi példák megmutatják, mit hagyj ki az életpályád tükréből.

ld. előbb írásom : http://protokollexpert.hu/egyeb/kozhelyek/

2. Jó kommunikációs készség és szervező képesség
A jó kommunikációs készség és a szervezőképesség az önéletrajzok nagyjából 90%-ában szerepel, ám a valóságban csak nagyon kevésszer igazolódik be, hogy a jelentkező valóban rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.Inkább támassza alá ezt a tulajdonságot valós eredményekkel a pályázó.

3. Csapatjátékos
Szintén azok a dolgok igazak erre a pontra is, amik az előzőre. A csapatjátékos szó mára már csak üres, kötelező elem lett, ami a nagyobb cégekhez jelentkezők nagy részének önéletrajzában szerepel. Azonban semmit sem árul el a munkavállalóról, és az elbíráló valószínűleg úgy elsiklik majd felette, mintha nem is lett volna oda írva semmi.

3. Fénykép az önéletrajzhoz
Ahhoz, hogy sikeresen szerepelj egy állásinterjún, az is nagyon fontos, hogy megfelelő fénykép legyen az önéletrajzodban.

Ilyen fényképet mellékelj az önéletrajzodhoz, hogy biztosan megkapd az állást!
A személyes interjú lehetősége akár egy rosszul választott fényképen is múlhat. Érdemes tehát profi fotót csatolni, de újabb kutatások szerint kép nélkül is nagy lehet az esélyed.

4.Gyors és hatékony problémamegoldó készség

Inkább térj ki arra, hogy miért gondolod ezt magadról. Támaszd alá egy konkrét, igaz példával, esetleg díjjal, de ne ess túlzásba a fejtegetést illetően, mert ha háromoldalas önéletrajzot adsz le, akkor sem biztos, hogy jól jársz. Lássák azt is, hogy képes vagy meghúzni a szöveged mennyiségét, és nem tartod szükségesnek az üres fecsegést.

5.Túl sok részlet
Ne feledd, a munkáltatók konkrét eredményeket és adatokat szeretnének látni. Ne térj ki minden egyes iskolai versenyre, díjra, eredményre, csak azt hangsúlyozd, ami az adott álláshoz kapcsolódik, és esetleg a karriered előmenetelét szolgálhatja. Ezen kívül legyen átlátható, szépen formázott az önéletrajz, és az sem árt, ha egy kicsit kiemeled azokat a részeket, amiket mindenképpen szeretnél, hogy észrevegyenek.

Következő írásomban a z állásinterjú protokolljáról olvashatnak.

Forrás: internet + saját

 Kezdőkép: www.freepik.com