Kedves Olvasóim!

Végre itt a nyár és napos az idő. Még bő egy hónap áll rendelkezésre, az igazi kalandos nyár kiélésére. Sokan utaznak hazai tájakra és külföldre is. Ezen a héten több ismerősöm útra kélt, és a hétvégén is útra kél. Így adott volt  az inspiráció az írásra.

Fontos megjegyezni, hogy minden utazó, utazzon bárhová- hazájának, szűkebb hazájának követe, és amilyen hírét viszi országának, olyan látogatókra számíthat odahaza.

Magyarország nagyon szép helyekkel rendelkezik, sok mindent felújítottak, fejlődött a turizmus, és jelentős történelmi értékeink is vannak. Sok magyarországi település kifejezetten a turisztikai bevételeiből él. Ezért is fontos, hogy bárhol is járunk-kelünk a nagyvilágban, országunkról jó képet fessünk, mint „utazó nagykövet”, hiszen képet adunk önmagunkkal országunkról is.

Ne tegyünk hát olyan rossz fát a tűzre utazásaink során, hogy úgy elkerüljenek minket, mint Magellán a Horn – fokot.

Az utazás megkezdése MINDIG tájékozódással kezdődik.

Illik tudni azt, hogy ahová megyünk, ott milyen elvárások vannak, milyenek a hagyományok, milyenek a szokások, mit eszik ott az ember, milyen látnivalók vannak, hogyan kell és illik ott viselkedni? …stb.

Sokan csak úgy hipp-hopp mennek, elnézést csak ész nélkül, és megdermedve, megdöbbenve tapasztalják, hogy valamiért, ott valami nem kerek.

Tessék készülni! 🙂 Ez a titka!

Ha az utazások során kegyhelyeket, templomokat is meglátogat, akkor legyen olyan ruházat a bőröndben, ami oda megfelelő. Illik ismerni az adott ország vallási hovatartozását, mert ezek is okozhatnak némi meglepetést, ha mondjuk egy vallási ünnep közepébe cseppenünk. Ciki, ha nem tudjuk mi zajlik ott éppen ilyentájt.

Sajnos a nyaralók, utazók csekély része rendelkezik nyelvismerettel, éppen ezért némi minimum szókincs legyen, olyan dolgok esetén, ami például megkívánja- bevásárláskor semmilyen tekintetben nem illik mutogatni.

Mindenhol illik köszönni, elköszönni, és megköszönni mindent.

Tiszteljük mindenkinek a magán szféráját, mosolyogjunk, de nem vigyori módjára, hanem természetesen. A testbeszéd minimumát mindenhol értik. Bár vannak kivételek egyes testbeszédeknél, mint például a bólintásnál, hiszen akadnak országok, ahol pont fordítva értelmezik az igent és a nemet.

A mosoly azonban ingyen van, és olyan  görbe, ami mindent kiegyenesít. 🙂

Legyen nálunk egy jó útikönyv is. Sosem árt!

Öltözködjünk kulturáltan, sokat elárul a turistáról, még akkor is, ha nem a ruha teszi az embert, mert a stílus maga mégis az ember.

Például semmilyen körülmények között ne legyen hiányos az öltözködésünk.

A hölgyek is figyeljenek arra, hogy ne legyen átlátszó az öltözékük, vagy fedetlen a válluk, nyilvános, vagy vallásos helyen.

Szóval legyünk jó utazók!

Jó utat, és kellemes nyaralást kíván Önöknek, Nektek a protokollexpert!

 

Felhasznált ir.: PI.222 szó

Kezdőkép: 24.hu