Kedves Olvasóim!

Mostani írásomban inkább a kommunikáció oldalát célzom meg, és nem a protokollt. Az is előfordulhat, hogy mire az olvasás végére érnek, értek akkorra kinövi magát még a protokoll területére is.:-)

Érdekes a cím. Jól gondolom? Érdekesnek lenni kockázatos? A válaszom egyértelmű igen.

Elárulom, hogy érdekesnek lenni kockázatos, de mégis megéri.

Már fiatalabb koromban, saját szakmámban, saját bőrömön tapasztaltam, hogy nincsenek érdemek, csak az számít, amit most csinálsz. Illetve ez utóbbit csak nem régen láttam be, hogy így van.

Lehet persze a múltra, a  hagyományokra, esetleg sohasem volt valóságok romantikus vízióira építeni, csak éppen idővel megbukik, aki így építkezik. Ugyanis a saját tapasztalatinkon túl jutunk el egy olyan pontra, amikor ezt önmagunknak is megvalljuk.

A titka mindennek a hatékony kommunikáció. Igen. Adok-kapok. Informálok-informálódom. Hiteles vagyok, és egyenes. Mindez a hatékony kommunikáció, és a személy kapcsolata. Vagyis ettől is lehet érdekes valaki. Sőt!

Ahogy elnézem a mostani társadalom emberét, a telefonja nélkül alig-alig tud létezni. Megértem. Fontos kommunikációs eszköz. Igen. Kommunikációs eszköz- csak nem helyettesíti a szemkontaktust, az érzelmeket és a személyes emberi kapcsolatokat sem.

ya

Ha a hatékony kommunikáció képletét egy matematikai alapművelettel illusztrálom, akkor az így néz ki:

Építs a tapasztalataidra + rendszeresen értékeld a kézségeid + hasznosítsd az erősségeid+ fejleszd a gyenge pontjaid = HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓ

Próbáljuk meg átgondolni, mert megéri.

A hatékony kommunikációban ugyanis:

  1. mindenki tudja, hogy mit kell csinálnia

  2. mindenki érti azt, hogy miért csinálja azt, amit csinál

  3. minden infó a megfelelő időben, a megfelelő helyen van

  4. minden ötletnek örülünk, ami javíthatja a jó közérzetet

  5. az emberek tanulnak tőlünk, ami által növekszik az önbecsülésünk

  6. a problémák könnyebben és szervezettebben megoldódnak

  7. gyors, hatékony reagálások lesznek a pozitív változásokra, mert nőni fog a teljesítmény

A rossz kommunikációban viszont:

  1. nincs tisztában senki a nehézségek okaival

  2. több a félreértés

  3. senki nem mer ötletelni, mert úgyis lekoppintják, vagy lehurrogják

  4. senki sem tudja, hogy mit és miért csinál

  5. csökken a teljesítmény

  6. zuhan az önbecsülés és eltűnik az önbizalom

  7. rossz lesz a hírnév, kellemetlen lesz a közérzet, romlik a komfortérzet, melyeknek elfásultság és kiégés az eredménye

Emiatt a 14 pont miatt is írtam, hogy kockázatos érdekesnek lenni, mert a többség ezt saját területén nem, vagy csak nehezen tudja alkalmazni.

Sok ember saját magát is nehezen, vagy sehogy sem tudja visszafogni. Holott néha ez volna a legfőbb erény. Még a protokoll is kimondja azt, hogy visszafogott viselkedéssel nem tudunk véteni.

Azonban mindezt ne tévesszük össze a határozottság hiányával, és azzal sem, hogy nem igazodunk a többiekhez.  Csupán annyit jelent, hogy nem harsány stílussal hívjuk fel magunkra a figyelmet.

Soha nem kell ahhoz túlzásokba esnünk, hogy kivételessé vagy érdekessé váljunk.

Higgyük el, hogy mi magunk is elég érdekesek vagyunk, és színes egyéniségek ahhoz, hogy mások felfigyeljenek ránk, és figyelmükkel kitüntessenek minket.

Az idő, a korszakok változnak, mi is változunk, de a kommunikáció és a társasági érintkezés szabályai ma is több mint 200 évvel ezelőtti alapelveken nyugszanak.

 

Figyeljenek csak:

  1. barátságos hangnem

  2. határozott fellépés

  3. visszafogottság

  4. tapintat

  5. udvariasság

  6. őszinteség

  7. tisztelet

Igazam van?

A baj csak az, hogy erre nem mindenki vevő. Túl elfoglalt vagy túl egoista ahhoz, hogy belássa, ő is javításra, fejlesztésre szorul, mert senki sem tökéletes.

Ezért hát nehéz érdekesnek lenni, de mégis megéri. A természet az embernek is megadta a lehetőséget a fejlődésre, a tanulásra és az önfejlesztésre.

Ne kiabálj, ha azt akarod, hogy halljanak.

Kalandra fel! Tegyél próbát!

forrás: PI: 222 szó idézetei

képek: google