Kedves Olvasóim! Kedves Oldalkövetőim!

 

Az üzleti etikett szabályait tovább fejtegetve érkeztünk el egy fontos állomáshoz, mégpedig a munkahelyi megjelenéshez és öltözködéshez. Az első benyomáshoz sokat tesz hozzá. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne legyen se túl sok, se túl kevés. A kevesebb néha több, ennél is. —és minél egyszerűbb annál nagyszerűbb—hölgyek és urak esetében is.

 

Tehát:

Az öltözködés mindent elárul az emberről. Egy rosszul kötött nyakkendő, egy gyűrött ing, vagy a zakó hiánya gyakran sokat dob a latba egy elbocsátás vagy céges döntés során. Az Önök kérésére Garai Katalin- Görög Ibolya protokoll szakértőt arról kérdezte, melyek az elegáns üzleti öltözködés kritériumai.

Garai Katalin írásából megtudhatjátok a tutit:

– Olvasóink kérdezték, hogy egy-egy céges összejövetelnél, tárgyalásnál nem tudják, hogy az előírt „üzleti öltözék” voltaképpen mit takar?
– Az üzleti öltözék legfontosabb kritériuma, hogy a „tanult embert” tükrözi – aki nőből van, vagy aki férfiból van. De nem a nemi jellegre teszi a hangsúlyt. A férfiak esetében ez feltétlenül az ing, nyakkendő, szövetnadrág, zakó, lehet öltöny is. Az ing legyen világosabb színű, mint a zakó. A fekete ing harsogóan ‘alvilági’ üzenetet hordoz. A nőknél a legtökéletesebb a kosztüm blúzzal, vagy szoknya, top, blézer – az „örök hármas”. Szerencsésen egészíti ki a női ruházatot a sál, kendő. A nadrág nem minden üzletfélnél elfogadott, például francia, olasz, spanyol partnernél inkább mellőzzük. Ha a nadrág mellett dönt az üzletasszony, akkor az legyen mindig szövetből és elegánsan szabott,feltétlenül külön sarkú (tehát nem teletalpú) cipővel és csípőt eltakaró blézerrel, blúzzal. Kerüljük a feltűnő mintákat. Az üzletasszony soha nem lehet papucsban.

– Mire figyeljenek a hölgyek az öltözködésben? Vannak-e alapvető szabályok, amelyekre ügyelniük kell?
– Az üzleti életben a szerepünk elsősorban nem a Nő kommunikálása. A hangsúlyt a tudásunkra kell helyezni, a nőiesség megtartásával. Javaslom, hogy olyan frizurát válasszunk, amelyik a homlokot szabadon hagyja (ugye a „tudás helye”). A hosszú haj soha ne lobogjon. Nem árt egy kis smink. A kezünk legyen ápolt, de a körömlakk ne legyen feltűnő színű. Ne hordjunk sok ékszert – sőt, minél kevesebbet. Használhatunk jó minőségű bizsut is. Csizmába, bokacsizmába ne maradjunk, ez azt jelenti, hogy most érkeztünk, vagy már mennénk haza. Elegáns a vékony talpú, nem túl magas sarkú cipő. Még nyáron sem hordjunk minden lábujjat látszódni engedő szandált. Nyáron hétköznap, ha a lábunk szép barna, szőrtelen és a sarok is ápolt, nem baj, ha nem hordunk harisnyát, de fontosabb tárgyalásra, ceremóniákra kell. A szoknya érjen a térdig, a vállunkat soha ne hagyjuk szabadon. Legjobb például nyári nagy melegben egy vékony pántos ujjatlan felső és rá egy kigombolt, könyékig érő selyemblúz. A kézitáskánk legyen kicsi és hordjunk mellé bőr irattartót, esetleg női aktatáskát.

– Fontos-e a kiegészítőkre ügyelni?
– A kiegészítők nagyon fontosak. Ugyanaz a kosztüm toppal három féle sállal már három különböző öltözet. A selyemsálak, kendők nagyon öltöztetnek. A kiegészítők – határidő napló, irattartó, táska, cipő, pénztárca stb. – bőrből legyenek. A tollunk is árulkodik – soha ne hordjunk műanyag tollat, még ha hajlamosak vagyunk elveszíteni is.

– A férfiak esetében milyen öltözködési szabályok vannak? Manapság egyre több férfi nem visel nyakkendőt, az öltöny viselése pedig még annál is ritkább…
– Hétköznap, ülve az irodában, üsse kő, vegye le a nyakkendőjét. De tárgyalásra mindig zakó-ing-nyakkendő viselése a kötelező. A nyakkendőnek az övkorcot még el kell takarni, se hosszabb, se rövidebb ne legyen. Mellényes öltönyt csak rövid ideig lehet hordani, mert ránkmelegszik. Az ing-mellény látvány slampos, ‘még nincs felöltözve’, vagy ‘most vetkőzik’ üzenete van. Férfiak ne hordjanak ékszert – ami megengedett, a karikagyűrű vagy a végzettséget jelölő vagy családi pecsétgyűrű, karóra, ami lapos és ha lehet, bőrszíjas. A férfiaknál is fontos az ápoltság – a borostás arc ‘macsós’, nem a tanultságra engedi a hangsúlyt.

– Főleg férfiak részéről többször felmerül a kérdés a névjegykártya-tartó problematikája kapcsán, hogy ajánlott-e és ha igen, milyen névjegykártya-tartót illik hordani férfiak és nők esetében és hol illik tartani?
– A névjegytartók millió variánsa létezik – de mind, hogy úgy mondjam, ‘kétkezes’, tehát nem könnyű a kezelése. Lehet az irattartó belső zsebében is, irattárcában is – a lényeg, hogy ne gyűrődjön meg. Ha mégis tartót használunk, az legyen bőrből vagy fémből.

– Milyen színek viselését ajánlja hölgyek/férfiak számára különleges alkalmakkor és hétköznap? – A színekben is legyünk kicsit konzervatívak – különösen a pénz- és értékpiac közelében dolgozók. A férfiaknak a szürke árnyalatai mindig jók, ne hordjon egy férfi élénk színeket. A sötét öltönyt – amit fehér inggel kell viselni, ha előírás-szerűen ez a kötelező – vagy napközben ceremóniákra, vagy 18 óra után kezdődő rendezvényekre javaslom. A nőknél azért két semleges szín mellett legyen egy élénk – például szürke kosztűm, fekete top és vaniliasárga sál. A nők a 18 óra utáni rendezvényekre, például fogadásra – hordhatnak élénk színeket, merészebb szabású ruhákat is – de soha ne felejtsük el, nem csak a hibátlan alak számít, de a kor is! – Esetleg van valamilyen fortély, ami a kicsit teltebb hölgyek/urak öltözködésében segíthet? – A teltebb férfiak inkább csokornyakkendőt hordjanak, mert nehéz hosszúra kötni a nyakkendőt (ugye, hogy az övkorcot takarja). A gyapjú és a kasmir anyagok téli vagy sportosabb zakóhoz valók, pl. vadászaton.. A legelegánsabb a selyem nyakkendő. Mintázatában a konzervatív a zsakard, aprómintás,. A csíkos zömmel klubnyakkendő, óvatosan. Keskeny archoz, nyúlánk alkathoz lehet keskeny nyakkendő, de korpulensebb, széles arcú férfi jobb, ha klaszikus széles nyakkendőt hord. A nyakkendő csomózása sokat elárul – mikor leveti, ki kell csomózni és felvételkor ujrakötni, a többször viselt nyakkendőcsomó stílustalan, az anyag egy helyen feszül és piszkolódik. A konzervatív a keskeny, apró csomó, az olaszos a szélesre szabott és nagy csomóval megkötött. De a csomónak illenie kell az ingnyakhoz és a zakó reverjéhez is. Az un. kent gallérhoz, ami párhuzamosan inkább lefelé áll, furcsa a széles csomó, az az un. cápanyakú inghez jó, e ezt széle arcú férfiak ne hordják. A nyakkendő bélése is befolyásolja a csomót, mert minél vastagabb a selyem alatt a bélés, annál szélesebb és határozottabb a csomó. A nyakkendő alsó szárát kell erősen meghúzni, ettől megszorul a csomó és kialakulnak a csomó alatti ráncolatok, ezek befolyásolják a külső képet. Minél szorosabb a csomó, annál határozottabbak a kialakult ráncok és ezáltal elegánsabbak. Határozott, éles arcvonal – cápa vagy kent-gallér széles, vastag csomóval. Kerek arc, rövid nyak – kent gallér, keskeny, hosszúkás nyakkendőcsomóval Hosszúkás, keskeny arcforma: cápa vagy kent gallér, hosszúkás csomóval Magas homlok, hosszú nyak és arc, erős áll: a cápa gallér, mert szélesíti az arcot és rövidíti a nyakat. A divat követése? Ahogy II. Erzsébet mondta, „ha nem rohansz a divat után, nem tudsz kimenni belőle”. Tehát ne legyünk naprakészek, de ne is divatjamúltak. Az örök elegancia egy kicsit konzervatív.

 
 
 
 Forrás: Garai Katalin