Kedves Olvasóim!

Mindenkinek kívánok ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPET!

Mindjárt itt a húsvéthétfő. Régi szép hagyománya van a húsvéti locsolásnak, főként vidéken, ám sajnálatos módon ott is egyre inkább háttérbe szorul. Nagy szerencse, hogy az idősebb korosztály még őrzi a régi szokásokat és a fontosabb illemszabályokat, amiket igyekeznek átadni a fiataloknak is. Én magam is teszem a dolgom, ahogy illik:-).

Letűnt locsolkodási szokások

Néhány évtizeddel ezelőtt kihagyhatatlan program volt a vidéken élők számára a húsvéti locsolkodás. A falu fiataljai összeverődtek, és meglátogatták a környék legszebb lányait, akik természetesen nagyon örültek érkezésüknek, hiszen úgy tartották, akit nem locsolnak meg, az elhervadt, megöregedett.

Persze a lányok jó ideig kérették magukat, ugyanis pontosan tudták, hogy nem néhány csepp kölnivel szembesülnek majd, hanem vödörnyi vízzel, vagy éppen azzal, hogy szó szerint begyömöszölik őket egy vályúba.

A lányok a nem feltétlenül barátságos, de a fiatalságot és termékenységét jelképező locsolásért cserébe virágot tűztek a fiúk zakójára, így a nap végére nem csak az derült ki, vajon ki a falu legkelendőbb menyecskéje, hanem az is, ki a legkívánatosabb férfiúja – akinek a legtöbb és legszebb virág díszelgett a zakóján, az nyerte el a hőn áhított címet. A virág kitűzését váltotta a későbbiekben a hímes tojás ajándékozása és az italköszöntő.

Locsolási illemszabályok nőknek

Lényeges tudnivaló, hogy a locsolást nem illik visszautasítani, kiemelten udvariatlan dolog az érkező vendégeket távol tartani a lakástól. Amennyiben nem kívánsz részt venni a hagyományban, inkább utazz el a hétfői napon, de ne várakoztasd feleslegesen a locsolókat a bejáratnál! Ha előre tudod, hogy valaki évről-évre meglátogat – és valószínűleg idén is szeretne – úgy illik, hogy neki külön jelzed a terveidet, így a távollétedet bele tudja kalkulálni a szokásos körútjába.

Az illem szerint a locsolást a nők napjainkban is némi ajándékkal viszonozzák, továbbá hellyel, frissítővel kínálják a vendégeket. Bár manapság csaknem elvárás az aprópénz ajándékozása, nem szükséges mindenáron megerősíteni ezt az irányt, hiszen semmilyen szabály nem írja elő. Továbbra is nyugodtan adhatsz csokoládét, festett tojásokat, italt, vagy ételt a vendégeknek, pénzt (leginkább aprót), legfeljebb a közeli családtagjaid kapjanak, illetve azok a gyerekek, akik otthon beledobhatják a perselyükbe a gyűjteményüket.

Locsolási illemszabályok férfiaknak

Nem csupán a vendégfogadásra vonatkoznak szabályok! A locsolni érkező fiúknak, férfiaknak az illem szerint kivétel nélkül verset kell mondaniuk. Mondókájuk végén muszáj megkérdezniük, hogy engedélyezed-e a locsolást. Amennyiben igen, úgy a csuklódat, nyakadat, hajadat is felajánlhatod a kölninek, s ezt a férfiaknak el kell fogadniuk (a nemleges választ is, bár ez, ahogy ezt korábban írtam, nem illik).

forrás: saját + bien.hu

kezdőkép budakalasz.babamama.info