Illemtanbakik az üzleti ebéden:

Ha az üzleti ebéddel hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolatot szeretnél megalapozni, érdemes alaposan felkészülnöd rá.
Egy üzleti ebéd sikerén sok múlhat, viszont olyan apróságokon is elcsúszhat, amire nem is gondolnál. Ha azt sejted is, hogy milyen öltözékben illik megjelenni, milyen éttermet tanácsos választani, hogy nem illik késni, és csak mértékkel – vagy egyáltalán nem – tanácsos alkoholt fogyasztani, tisztában vagy vele, hogy kinek illik fizetni? Ki választ éttermet, és ki rendel? Ha nem akarod, hogy apróságokon múljon a sikered, a következőkre nagyon ügyelj!

Késés, amikor te vagy a vendéglátó

Késni semmilyen körülmények között nem illik, nemhogy akkor, amikor te hívsz meg valakit egy üzleti ebédre. Ha te vagy a vendég, érkezz percre pontosan, ám, ha a kezdeményező fél szerepét töltöd be, legalább néhány perccel korábban érj az étterembe – ha nem foglaltál asztalt, célszerű fél órával előbb, hogy addig szerezz egyet, bár az előbbi igen nagy hiba.
Azért se késs, mert az üzleti ebédekre szánt idő általában egy-másfél óra, tekintettel arra, hogy munkaidőben történik. Étkezés közben is igyekezz valóban a munka megbeszélésére fordítani az időt, hiszen feltehetőleg azért választottad ezt a vendéglátási formát, mert nem fogsz máskor és máshol találkozni a partnereddel.

Különleges igények:
Igen kellemetlen pillanatokat okozhat, amikor kizárólag olyan ételek közül választhat az ember, melyeket egyáltalán nem szeret. Mivel az üzleti ebéd sikere sokban múlhat az étkezés sikerén, hatalmas hiba, ha nem tisztázod előre, hogy partnered mit szeret, mit nem, illetve, hogy vannak-e különleges kívánságai.
Meghívó félként ezért még azelőtt kérdezz rá, hogy a partnered vegetáriánus-e, vagy tartja-e magát valamilyen szokáshoz, mielőtt éttermet választanál. Ha te vagy a meghívott, akkor is célszerű ezt tisztázni – inkább jelezd udvariasan előre az ebéddel kapcsolatos igényeidet, minthogy kínos pillanatokat okozz ezzel magadnak és a partnerednek. Ha ugyanis ezt elmulasztod, az asztalnál már nem lehet egy szavad sem.
Jó, ha tudod!
Mivel ahány ember, annyi ízlésvilág, tanácsos olyan éttermet választani, melynek étlapján egyaránt szerepelnek hagyományos hazai és nemzetközi ízek. A hely legyen elegáns és az alkalomhoz illő, de a túlságosan különleges éttermektől célszerű tartózkodnod.

Üzleti vacsorára vagy hivatalos, és szeretnéd sikerrel zárni az estét? Akkor ne csak a tárgyalási stílusodra ügyelj!
A sikeres üzleti vacsora titka elsősorban a magabiztosság. Ha nemcsak, hogy kitűnő érvekkel felvértezve érkezel, de pontosan tudod azt is, hogyan illik viselkedni az étteremben, nagy baj nem érhet.
Házigazdaként a munkaebédre egy-másfél órát kell szánnod, vacsora esetében ez az idő már jóval kötetlenebb.
Ezen túl tisztában kell lenned az érkezés sorrendjének szabályaival, a fogyasztás módjára vonatkozó elvárásokkal, és az sem árt, ha tudod, milyen az ideális étterem, ha üzleti vacsoráról van szó. Elég ugyanis egyetlen baki ahhoz, hogy a vacsora rosszul süljön el.Már járt így pár ismerősöm.🙁
FONTOS!!Csak megbízható éttermet válassz!
Sok múlhat azon, hogy milyen éttermet választasz – a helyszín kiválasztása ugyanis mindig a házigazda feladata, aki az üzleti vacsorát kezdeményezte. Az étteremvezető és a pincérek kifogásolható megjelenése azt jelezheti, hogy az étteremmel sincs minden rendben, és az ilyen helyeket jobb elkerülni. A felszolgáló keze, körme egyáltalán nem lehet piszkos. Ételfolt sem éktelenkedhet sehol, sem a nyakkendőn, sem a kötényen, sem az abroszon, sem az övbe tűzött konyharuhán vagy a szalvétán.

Másrészt:

Diplomatikusan – az étkezés végén is!
Ha nem ízlik az étel, akkor ne kezdj el mesélni róla, hiszen lehet, hogy az üzleti partnered egyenesen odáig van tőle. Természetesen, ha azt érzed a fogáson, hogy romlott, illedelmesen felhívhatod rá a figyelmet, és megbeszélhetitek a dolgot normális hangnemben az étteremfőnökkel.
Ne felejtsd el: aki felemeli a hangját, netán kiabál, az csak kínos helyzetbe hozza magát mind az étterem munkatársai, mind vacsorapartnere szemében. Győzni higgadtan, intelligensen érvelve lehet csak, és ez vonatkozik az üzleti megbeszélésre és bármilyen más tárgyalásra is. Ha komoly kifogásod van az étellel szemben, akkor küld vissza. Ha viszont már megetted, utólag felesleges reklamálni.

forrás: protokollkódex és internet
kezdőkép: hataroknelkul.hu