Kedves Olvasóim!

Néhány praktikus, apró, de mégis jó tanács!

 

Borfogyasztás

A palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki megrendelte. Ha az étteremben bortudor pincér nyitja az italt, akkor ne lepődj meg, ha egy kis tányéron a parafadugót odaadja a párodnak, mert ezt bizony meg kell szagolnia.🙂)
Ezután tölt egy keveset egy pohárba: a korty bort úgy kell megkóstolni, hogy a poharat a száránál megfogva oldalról meg kell nézni a nedű színét, meglötyögtetni és beleszagolni. Ezután lehet belekortyolni. A pincér csak azután tölt neked, ha az, aki megrendelte a bort, rábólintott, hogy jó az ital.

Dohányzás

A legfontosabb szabály: soha ne mutatkozz be úgy, hogy közben dohányzol. Sehol ne gyújts rá addig, amíg arra engedélyt nem kértél. Mindig ügyelj arra, hogy ne szálljon másra a füst, a nemdohányzók lakását telefüstölni pedig még engedély esetén is igencsak megfontolandó.

Tűzadás

Tüzet mindig a fiatalabb az idősebbnek, az alacsonyabb beosztásban lévő a magasabb rangúnak, illetve a férfi a nőnek ad, ráadásul úgy, hogy az öngyújtót minden egyes cigarettához újra és újra meggyújtja. Gyufa esetén erre nincs szükség, ám ekkor is csupán két cigaretta gyújtható meg egyetlen lángról és ilyenkor a magadét gyújtsd meg először.-csupán a foszfor miatt…Te részesülj belőle, ha már gyufád van:-)

Telefonhasználat

A telefon kapcsán tudnod kell, hogy, ha megszakad a vonal, mindig az hív újra, aki kezdeményezte a hívást. A beszélgetést pedig alapvetően a hívó félnek illik befejeznie. Ez persze nem minden helyzetben tartható be: ha a hívó nem hajlandó letenni, finoman és udvariasan kezdeményezd a beszélgetés befejezését.

A munkahelyen

Az irodában is tarts be néhány szabályt: soha ne pletykálkodj, ne káromkodj, ne ordibálj, illetve ne csapkodj, bármennyire is kiborít a számítógép lassúsága. Ne késs, és lehetőleg mellőzd az előző este telefonon történő alapos megbeszélését a barátnőddel munkaidőben.🙂
A főnökköddel szemben legyél különösen udvarias, de hasonlóan bánj a munkatársaiddal is.🙂

Étteremben

Az étteremben azt is tudnod kell, mikor és mit fogyaszthatsz. Az üdítőitalokat és az aperitifeket akkor érdemes kérni, amikor a pincér kihozza az étlapot. Utóbbi klasszikus értelemben lehet egy pohár száraz fehérbor, egy unicum, esetleg egy pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél vagy egy pohár száraz sherry.

 

Képek:google.hu