Kedves Olvasóim!

Számos esküvőn , és egyéb rendezvényeken is moderálok. Innen a tapasztalat és az érdeklődés a pohárköszöntők iránt. Sok helyütt örömapák,  vállalt vezetők, és közszereplők felkészületlenül állnak a pohárköszöntő elé, aztán hosszadalmasra, nehézkesre és pláne nem jóra sikerül. Elsősorban azért mert hosszúra nyúlik.

Ilyet nem szabad! Egyrészt azért, mert senki nem figyel hosszú ideig, másrészt azért, mert a pohárban lévő hűtött ital, ami gyakorta pezsgő, megmelegszik, és unják az emberek a poharat tartogatni.

Tehát a legfontosabb információk a következők:

Az első pohárköszöntő mindig a vendéglátó kiváltsága. Bizonyos rendezvényeken nem szükséges válaszként pohárköszöntőt mondani. A legtöbb esetben azonban a díszvendég reagál, és szintén köszöntőt mond. Aki köszöntőt szeretne mondani, gyakran úgy hívja fel magára a figyelmet, hogy felállással jelzi, szólni szeretne. A köszöntőt minden esetben a koccintás követi.

 

Az igazán jó pohárköszöntő jellemzően rövid, frappáns és szellemes. A pohárköszöntőnek az alábbi elemeket kell tartalmaznia:

  • A fővendég és a résztvevők megszólítása

  • A fővendég és a résztvevők üdvözlése

  • Az alkalom méltatása

  • Az alkalomhoz illő mondanivaló kifejtése

  • Jókívánságok kifejezése

 

A pohárköszöntő az üdvözlőbeszéd egy speciális formája. Amennyiben a rendezvény elején történik, kiegészül a vendéglátók és a program bemutatásával, a találkozó céljának meghatározásával.

 

Fontos:

  • Díszétkezésnél a felszolgálók egy időben kell, hogy felvonuljanak. Pohárköszöntő előtt mindig gondoskodni kell a poharak újra töltéséről.

  • A pohárköszöntő alatt a felszolgálók sem végezhetik munkájukat, meg kell várniuk a beszéd befejezését.

 

Valamennyi résztvevőnek illendően végig kell hallgatnia a beszédet. Amennyiben a szónok az ünnepeltre emeli a poharát, az egész társaság köteles felállni, koccintani és inni. A köszöntőnél mindig azzal a pohárral illendő koccintani, amely az éppen fogyasztott ételhez illő italt tartalmazza.

Napjainkban pohárköszöntőnek minősül az álló fogadáson elhangzott mikrofonos beszéd is, amelyet a vendégek megérkezése után a házigazda mond el. Ezért állómikrofont is kell biztosítani a helyszínen, esetleg dobogóval. Fontos, hogy mindenki jól láthassa a pohárköszöntőt  mondó személyt, mindenképp központi helyen történjen. Ha külföldiek is vannak a vendégek között, illik tolmácsot is felkérni. Ilyenkor a meghívón jelezni kell, hogy milyen nyelven lesz tolmácsolva a pohárköszöntő. Természetesen a tolmácsnak is külön mikrofont kell biztosítani.

 

A pohárköszöntő lehet:

  • leírt és felolvasott
  • rögtönzött

 EGÉSZSÉGETEKRE! :-)

 Forrás: protokolljegyzetek