Kedves Olvasóim!

Sokan félnek, vagy izgulnak a bemutatástól, bemutatkozástól, talán éppen azért is, mert nagyon fontos. Embereket bemutatni egymásnak külön művészet. Gyakori kérdés: használjuk-e a vezeték és keresztnevet is,  ugyanis az idősebbek jobban kedvelik ha csak a vezetéknevükön mutatják be őket. Ez igen érdekes, de mégis jellemző, főként üzleti vagy hivatalos találkozókon. pl. Fekete úr, Kovács asszony…stb

Udvarias gesztus, sőt igen gyakran a társalgást is segíti, ha megemlítjük a bemutatott fél rangját vagy címét. Ha egyszerre két vagy több embert mutatunk be egy társaságba, akkor utaljunk a közöttük lévő kapcsolatra is. Pl: testvérek, kollégák, most jegyezték el egymást, férj vagy feleség.

…és milyen egy jó házigazda ilyen esetekben?

Első fontos szabály, hogy ne essünk abba a hibába, hogy az újonnan érkezettet azonnal bemutatjuk egy nagyobb társaságnak, mert így a bemutatott személy egyetlen névre sem fog emlékezni.

Az sem helyes, ha két embert összeismertetünk egymással, és máris magukra hagyjuk őket, mondván vagy gondolván, kezdjenek egymással valamit, mert a mór megtette kötelességét.

A vendégeit a házigazda próbálja némi információval ellátni a többi vendéggel kapcsolatban- természetesen nem pletykálkodásra gondolok, hanem arra, hogy könnyebben szóba elegyedhessenek egymással az érkezettek.

A legjobb az ha a házigazda maga indítványoz beszélgetéseket.

Ha észrevesz a házigazda egy magányos vendéget, azonnal vegye őt gondjaiba, mutassa be valakinek.

…és ha bárkinek nem jut eszünkbe a neve- akkor legjobb, ha bevalljuk, és újra megkérdezzük- mindenkivel előfordul.

Következő cikkemben arról írok, hogy mi a helyes akkor, ha bemutatnak minket valakinek.

kezdőkép: google