Kedves Olvasóim!

A protokollt ne keverjük össze a viselkedés kultúrával és az illemtannal. A kettő ugyan összefüggésben van, de mégsem ugyanaz.

A protokoll azon szigorú szabályozások összessége, ami jelen van a diplomáciában, a sportban, a politikában, a vallások ismeretében, a heraldikában, és még hosszasan sorolhatnám.

Az általános viselkedéskultúra azonban az utóbbi években hagy maga után némi kívánni valót. Ami régen az emberi kultúrában elképzelhetetlen volt, az most normálisnak van minősítve. Ám koránt sem helyesen. A többség nagyon is elítéli.

Az alábbiakban ezekről ejtek néhány fontos szót:

  1. Vigyázzunk arra, hogyan mozgunk! TESTBESZÉD. Ebből lehet következtetni a bensőkben lezajló dolgokra.

  2. Az sem mellékes, hogy áll vagy ül valaki a társaságban, ugyanis a testtartás mindig jelzésértékű.

  3. A testbeszéd jelzései azért kontroll alatt tarthatóak.

  4. Tartsuk be a zónahatárokat. A fél méter mindenkinek kijár. Ezt hívják intim zónának. Ebbe sem belemenni,sem belenyúlni, sem belelépni nem illik.

  5. A köhögést, az orrfújást is a lehető leghalkabban intézzük. Az ásítás is visszafogott legyen. Manapság a Metro Goldwyn Mayer oroszlánja hatás van divatban.

  6. Bocsi:-), de igyekszem finoman fogalmazni…a test által kiadott egyéb hangokat-főleg, ha kellemetlen szag is kíséri őket-ellenrőzés allatt kell tartani. Végszükség esetén a társaságot rövid időre el kell hagynunk.

  7. Ha lehet társaságban ne vakarózzunk!

  8. Ne szóljunk közbe a másik beszédébe!

  9. Köszönés! Még mindig illik! Manapság ez sem jellemző. Beleértve ebbe a tiszteletet is, ami ha másért nem a korkülönbség miatt is kijár.

Összefoglalva tehát: a testbeszédünk sokat elárul a korrekt viselkedésünk ismeretéről. Ezért igyekezzünk néha kívülről is tudatosan figyelni magunkat. Ha képesek vagyunk a külső szemlélő szemszögéből szemügyre venni magatartásunkat, és testbeszédünket, akkor minden bizonnyal leküzdhetjük esetleges hibáinkat is.

kezdőkép: igazabolszerelem.hu

Forrás: OK.protokollplusz