Kedves Olvasóim!

Folytassuk utazásunkat a gasztronómia világába. Így az evőeszközök birodalmába.

Az evőeszközök helyes használatát úgy állapították meg, hogy minél könnyebbé tegye az étkezést, és elkerülhető legyen, hogy a mellettünk ülőt a könyökünkkel lökdössük.

A legáltalánosabb evőeszköz a kés és a villa. A kés nyele a jobb kezünkben helyezkedik el, a mutatóujj a nyél tetején, a penge irányába mutat. A hüvelyk és a középső ujj tartja a kés nyelét. A kést csak az ételek vágására használjuk, valamint arra, hogy a lefelé fordított villára rásegítsük az ételt. Nem használható az ételek lapátolására, és sohasem vehető szájba.

Hasonlóan tartsuk a villát a bal kezünkben: a mutatóujj a villa ága felé néz, és a hüvelyk és középső ujj tartja a helyén. A villával sem illik lapátolni, bár ez alól kivételt képezhet nálunk a rizs és a borsó.

A villát nem illik átvenni a jobb kézbe, sem vágni vele az ételt.

A spagettit vagy a makarónit egy evőkanál segítségével tekerjük fel a villára.

Amerikában szokás a villát a jobb kézben tartani, Európában azonban nem.

Az evőkanál nyelének végét a hüvelykujj belső felével szorítjuk a mutató és a középső ujjakhoz. A kanalat az ajkunkhoz emeljük, de nem vesszük be a szánkba!

A levest magyar szokás szerint kifelé kanalazzuk. Soha ne szürcsöljük!

Az utolsó pár kanál levest úgy merjük ki, hogy a tányért nem magunk felé billentjük, hanem épp ellenkező irányba.

Ha a desszerthez kanalat és villát kaptunk, használjuk mind a kettőt. A kistányérban vagy desszertpohárban felszolgált desszertekhez kávéskanalat adnak.

Ha szünetet tartunk az étkezésben, az evőeszközt a tányérra tegyük, és ne az asztalra. Tehetjük keresztbe is tányérunkba, jelezvén, hogy még folytatjuk az étkezést.

Ha befejeztük, akkor az evőeszközöket egymás mellé helyezve tesszük a tányérba.

A szalvétát, sohasem tesszük a  tányérba. Sem a textilt, sem a papírt.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!