Kedves Olvasóim!

Ebben a cikkben a nehezen ehető ételekről olvashatnak. Bizony akadnak ugyanis olyan ételek, amelyekkel nehezen birkózunk meg, némelyeket kézzel is megfoghatunk, de vannak ételek, amiket csak különleges eszközökkel.

Az olyan ételeket, mint rizs és borsó nagyon nehéz, sőt lehetetlen lefelé fordított villával enni, de hivatalos étkezések esetében mégis ez a szabályos módja. 🙂

Kézzel ehető ételek pl. articsóka, rák, és spárga. Legalábbis ezek a gyakoriak. Ha kézzel eszünk ilyeneket, soha ne nyalogassuk az ujjainkat, használjuk csak bátran a szalvétát.

Ha articsókát szolgálnak fel, akkor leveleit egyesével szedjük le, a rostos végénél tartva merítsük tövét a mártásba, és fogunkkal húzzuk ki a húsát.

A megmaradt levélrészt a tányérunk szélére helyezzük el, hacsak nem adnak hozzá külön tálat. Az articsóka bolyhos feje nem ehető, a belső részét pedig késsel és villával fogyaszthatjuk el.

artichokes-alla-romana

Ha a spárgát egészben, külön fogásként tálalják fel, akkor a kezünkkel kell enni. Egyesével mártogatva. Ha fiatal a spárga, akkor az egész szál elfogyasztható, de ha a vége kemény azt hagyjuk a tányérunk szélén. Ha nem önállóan, hanem más étel részeként tálalják fel, akkor késsel és villával együk.

de

Rák esetében, ha egész rákot kapunk, akkor húzzuk le a farokrészt, majd távolítsuk el a lábakat és a páncélt, végül szedjük le a fejét. Ha mártást is tálalnak hozzá, akkor merítsük bele, és máris fogyaszthatjuk.

IMG_9009

Sok egészben tálalt állatfélét, mint például a kagyló vagy csiga- különleges eszközzel kell enni. Csiga esetében a csiga házát egy különleges csipesszel kell tartani, és kis kettő ágú villával vagy pálcikával vegyük ki a húst. A friss osztrigát kis villával kell kiszedni a kagylójából.

A villát tartsuk a jobb kezünkben, a ballal pedig fogjuk meg a héját, és válasszuk el a húst a kagylótól. Ezután a villával kiszedhetjük a húsát, de a kagylót felfordítva, egyenesen a szánkba is önthetjük. A kagylóhoz speciális eszközt is kaphatunk, amellyel kivehetjük a belsejét, de nyugodtan használható erre a célra egy kagyló héj is.

A homár húsát késsel is villával is kiszedhetjük, ezután vágjuk össze. A rák ollójához is külön eszközt adnak.

Fehérboros-kagyló

Ezek az ételek igen különös ízűek és egzotikusak. Nem mindenki kedveli őket, de mégis ha az élet vagy a kíváncsiság úgy hozza ne járjunk úgy mint Julia Roberts a Pretty Woman-ban. 🙂

fotók: google

Kezdőkép: pixabay.com