Kedves Olvasóim!

Az ápolt tiszta külső, az általános műveltség része, civilizációs követelmény. Ha valaki igényes az öltözködésére, arról egy olyan pozitív kép tükröződik, amelyben feltételezik, hogy az illető a munkáját is igényesen végzi. Az öltözködés mindig az alkalomhoz igazodik.
„Az alkalomhoz illő öltözködés sokak számára megtévesztő, a speciális alkalmi ruhákon nem a különleges nagyestélyik értendők, hanem az alkalom különlegessége kap hangsúlyt.”

Nem egyszerű eligazodni azon, hogy mi az „alkalomhoz illő” öltözködés, mert a túlöltözöttség visszatetsző, az alul öltözöttség hozzá nem értést árul el.

Megjelenésünkkel kifejezzük az egyéniségünket és a céget amit képviselünk. Tehát aki üzleti-, hivatalos tárgyalásokat folytat magyar és külföldi vendégekkel, azoknál az öltözködés nem magánügy.

A megszokott irodai öltözék neve business look. Vajon mitől elegáns egy férfi öltöny? Attól, hogy a ruházata jó minőségű anyagból, finom tapintású, természetes szövetből készül.

Férfiaknál alapviselet az öltöny, a nadrág-zakó összeállítás mindig inggel és nyakkendővel. A hivatali öltözéknek nincs ünnepi jellege, az öltöny tipikusan városi öltözék. A cipő színe a ruha színéhez igazodva lehet barna vagy fekete.

A férfiak egy- vagy kétsoros zakót viselnek. Az alaptípus az egysoros, háromgombos zakó, melynek gombja időnként nyitva tartható.

YR1829C

De látogató fogadásakor, üdvözlésekor, pohárköszöntő elmondásakor, kitüntetés átvételekor az egysoros zakó középső gombját mindig be kell gombolni.

A kétsoros zakónál, a zakó gombját mindig begombolva kell hordani, mert a fazonja miatt „libeg” a test mellett, ami nem elegáns. Természetesen ha leülnek, akkor mindkét zakó gombja kigombolható.

Az ing az legyen tiszta pamut, alatta illik trikót hordani.

Az ingnyak fazonja megint ízlés dolga. Van aki a klasszikus kent gallért kedveli, mások a legombolt nyakú gallért, ez kicsit sportosabb. Ami elegáns, az a hátraszabott úgynevezett „cápagallér”.

Régen úgy tartották, hogy a nyakkendő és a díszzsebkendő azonos mintázatú legyen. Ma már ez eltérő is lehet. A lényeg az, hogy a színvilága legyen azonos.

A csokornyakkendő is elegáns, van olyan férfi akinek kifejezetten jól áll az egyéniségéhez.

A férfiak figyelmébe ajánlom, hogy a hagyományos, boka feletti 2-3 centis zokni nem elegáns. Viseljenek féllábszár középig érőt vagy térdzoknit.

A férfiaknál az öltözet színárnyalata általában az évszakot követi. A magyar gyakorlat szerint ünnepélyes alkalmakon viselet a sötét ruha /de nem fekete/.

kezdőkép cikk kép: google

forrás: protokollkalauz -divathaz.network.hu