Egyszeri és megismételhetetlen esemény, amikor szívünk választottjával oltár elé lépünk. Ennél sokkal gyakrabban szerepelünk meghívott vendégként ismerősök, kollégák, barátok vagy rokonok esküvőjén. Íme néhány fontos illemszabály.

Tehát:

Hogyan kerüljük el, hogy (akaratlanul) tönkretegyük életük legboldogabb napját?

Mivel a pár számára egy nagyon különleges napról van szó, amit senki sem szeretne tönkretenni, összeállítottunk néhány alapvető információt arról, hogyan kell és hogyan nem szabad viselkedni esküvőkön. Ha követi a lenti szabályokat, az esküvő, amelyen részt vesz, pontosan olyan lesz, mint amilyennek lennie kell: tökéletes.

Esküvői meghívó

Ha esküvői meghívót hoz a posta, a lehető leghamarabb válaszoljon, és tudassa a leendő ifjú párral, hogy ott lesz-e. Az esküvő szervezőjének a lehető leghamarabb tudnia kell róla, hogy kialakíthassa az ülésrendet, és megrendelhesse a megfelelő mennyiségű ételt és italt.

Ne keressen kifogásokat

Ha meghívják egy esküvőre, történjen bármi, menjen el! Egyetlen kivétel van: csak akkor mentheti ki magát, ha egy családtagja komolyan megbetegedett, vagy megsérült.

Az esküvő az egyik legfontosabb esemény egy ember életében, és ha valaki meghívta, hogy része legyen ennek az eseménynek, nagyon csalódott lesz, ha elutasítja. Főleg, ha a kifogás olyan mindennapi, mint pl. hogy sokat ivott előző este, és nem érzi úgy, hogy fel tudna kelni.

Nem kapott meghívót?

Annál, hogy nem megy el egy esküvőre, ha meghívták, csak egy rosszabb van: ha elmegy egyre, amire nem kapott meghívót. Higgye el, sem az ifjú pár, sem a családjaik nem kíváncsiak a potyalesőkre, akik az ingyen étel-ital reményében settenkednek be az eseményre.

Az ajándék

Ha esküvőre hivatalos, természetesen számítanak rá, hogy visz ajándékot is a fiataloknak, kivéve, ha a főszervező kifejezetten megtiltotta, hogy a vendégek bármit is vigyenek. Az esküvő egy nagy esemény, és fontos előrelépés egy ember életében, és az ajándékot is ennek megfelelő alapossággal kell kiválasztani.

Mik tartoznak a legjobb ajándékok közé?

Olyasmi, amit a pár egy életen át használhat közösen:

  • jó minőségű háztartási eszközök

  • elegáns konyhai eszközök,

  • egyéb háztartási felszerelés, mint például töröközők, takarók, párnák.

  • és természetesen (és valószínűleg mindenek előtt) pénz, vagy ajándékutalványok.

Egy esküvő költségei általában nagyon magasak, és az ifjú párnak szüksége lesz megfelelő forrásokra a közös háztartás fenntartásához.

Hogyan öltözzön fel?

Az esküvőkön általában nincsenek egyértelmű szabályok az öltözködés tekintetében. Mindamellett figyelembe kell venni, hogy egy kifejezetten formális eseményről van szó, és ennek megfelelően kell az öltözetet is megválasztani. Kopott, szakadt farmerban és pólóban menni tehát nem szerencsés.

 Se csupa fehér, se csupa fekete

Az előző esti bulizásra utaló karikás szem és nyúzott arc sem nyújt kellemes képet. Teljesen fehér és teljesen fekete öltözékben nem illik megjelenni.

A túl sok jobb mint a túl kevés

Mindenképpen jobb túl sikkesen felöltözni, mint nem elég elegánsan. De az öltözet alkalmazkodhat az esküvő helyszínéhez. Ha tó- vagy tengerpartról van szó, és várható, hogy hőség lesz, akkor valószínűleg nem megfelelő a divattervezővel készíttetett nagyestélyi.

Hogyan viselkedjünk?

Az első és legfontosabb, hogy ne késsünk az esküvőről! Az esküvő időpontja nem véletlenül szerepel a meghívón, illik tiszteletben tartani, és időben érkezni. Jobb 30 perccel korábban érkezni, és kint várakozni, mint 10 percet késni, és megzavarni az esküvőt.

Tájékozódjon időben a helyi szokásokról

Az sem árt, ha kiderítünk néhány alapvető tudnivalót a helyi esküvői szokásokról. Valószínűleg nem fog tetszést aratni, ha a vőlegény nyakában liheg, miközben az anyakönyvvezető levezeti a szertartást (kivéve, ha ön a tanú), vagy ha hangosat kurjant, miközben a pár az esküvői fogadalmat mondja.

És ne feledje: tilos lerészegedni

… és összeverekedni a vőlegény testvérével, lerombolva a gondosan elrendezett virágdíszeket. Az esküvők természetesen vidám társadalmi események, melyekhez hozzátartozik a jó bor élvezete, de nem szabad túlzásba vinni az italt.

A boldog pár örömmel veszi majd, ha köszöntőt mond rájuk, de biztosan rossz vért szül, ha nem megfelelő viselkedéssel mindenki figyelmét kisajátítja, tönkre téve így az ifjú házasok életének egyik legfontosabb napját.

A friss házasok köszöntése

Az a helyes, ha a szertartás után gratulálunk az ifjú párnak, sok szerencsét és sikert kívánva a közös életükhöz. Eközben fontos a komolyság, és az eredeti fogalmazás. A sima „gratulálok a házasságotokhoz” némileg üresnek és komolytalannak hat. Szintén ajánlott elkerülni a vőlegény vagy a menyasszony szenvedélyes csókolgatását, mert ez a fajta viselkedés nem kifejezetten áll összhangban az esemény szellemével és tartalmával.

És ne feledje (ha még nem házas): valószínűleg egyszer majd ők is ott lesznek az Ön esküvőjén!

forrás: http://www.topshop.hu