ÁLLÁSINTERJÚ – AZ ELSŐ BENYOMÁS SORSDÖNTŐ, NE EZEN

MÚLJON A SIKER!

Az élethelyzet, ahol a magabiztos fellépés és a megfelelően kiválasztott öltözet sorsdöntő lehet.


A mai ajánlóban egy olyan élethelyzethez szeretnék útmutatót nyújtani, amiben a sikert nagyban meghatározza a magabiztos fellépés és a megfelelően kiválasztott öltözet.

Az összeállítások stílusa a munkahelyek természete miatt különböző, ugyanakkor általános szempont a részletekre fordított  odafigyelés, mellyel hozzáállásunkról és pontosságunkról adhatunk finom jelzéseket leendő munkaadóink számára.

állásinterjú - formális iroda - férfimagazin

Manapság a pénzügy, jog, illetve a nemzetközi nagyvállalatok világában is ritkább a hétköznapok során az öltönyös megjelenés, állásinterjú alkalmával viszont kötelezőnek tekintendő. Egy konzervatív, sötétkék öltöny megfelelő lehet, véleményem szerint viszont a középszürke a legjobb választás.Kevésbé erőteljes, mint kék társai, tiszteletet és professzionalizmust sugall. Az öltöny színétől függetlenül viseljünk zárt fűzésű (oxford modell) fekete félcipőt. Ez a darab bárki számára jó befektetésként szolgál majd, nemcsak üzleti, hanem különleges alkalmak esetén is. Az öv színe ebben az esetben mindenképpen passzoljon cipőnk színével.

Személyes karakterünket egy jól megválasztott ing/nyakkendő kombinációval emelhetjük ki igazán. Míg a fehér ing elfogadott és elvárt, egy halványan csíkozott mintával kifinomult stílusérzékrőladhatunk tanúbizonyságot. Azért is jó választás, mivel nyakkendőt hasonlóan visszafogottan célszerű választanunk, mint öltönyt vagy cipőt. Ha ezt az utat követjük, az ing csíkjánál egy árnyalattal sötétebb, egyszínű nyakkendő fókuszpontként szolgál majd az összeállításban, a tekintetet egyenesen arcunkra vezetve. Amennyiben mégis a fehér ing mellett döntenénk, választhatunk apró mintázattal nyomott vagy szövött nyakkendőt. Fordítsunk külön figyelmet a nyakkendő megkötésére, a gallér és a csomó között megjelenő lyuk az egyik legáltalánosabban elkövetett hiba, mely a teljes összképet lerombolja.

Karóra viselése nem kötelező, azonban kifejezetten ajánlott. Kerüljük a sportos modelleket, a gumi szíjat, bőr szíjas óra viselésekor a szíj színe és cipőnk színe harmonizáljon.

kreatív iroda - állásinterjú - férfimagazin

Reklámügynökség, design stúdió vagy az IT szektor, mind olyan területek, ahol a hozzáállás és a pontosság ugyanolyan fontossággal bír, mint az előbb említett ágazatokban. Ezzel szemben a környezet
és a munka természete más személyiséget kíván meg.

Öltönyben érkezve az interjúra lehetséges, hogy túlöltöznénk a leendő munkatársakat, ez az egyik alkalom, ahol ez akár rosszul is elsülhet. Legyen viseletünk alapja a sportzakó, melynek alapanyaga lehet gyapjú, vagy pamut, nyáron akár len is. Fontos, hogy a szövetnek legyen textúrája, így kerüljük el a “felvettem a ballagási öltönyöm zakóját” hatást. A képen látható gyapjú flanel darab az őszi/téli hónapokra tökéletes választás, közbelső szerkezet hiányában viselésének érzete inkább egy kardigánéhoz hasonlít. Hétköznapokon párosíthatjuk farmerrel is, erre az alkalomra viszont egy fokkal elegánsabb darabot válasszunk.

Az olívazöld egy rendkívül sokoldalúan felhasználható szín a férfi ruhatárban, nadrágként leginkább. Lazább hatást kelt, mint a bézs vagy a keki, melyek egyébként szintén jól mutatnának a zakóval.

Cipőnk lehet barna, sötét árnyalat, ehhez az összeállításhoz a velúr modellek is kifejezetten jól illenek. A képen látható cirádás derby modell a kötetlen ruhatárak egyik jól variálható darabja, farmerrel és szövetnadrággal is megállja a helyét.

Nyakkendő viselése nem kötelező, véleményem szerint viszont segít kitűnni a jelöltek közül, egy apró plusz, mellyel emlékezetesek maradhatunk.

forrás: Kelecsényi Milán stílustanácsadó http://igenyesferfi.hu/eletmod

kezdőkép pixabay.com