Kedves Olvasóim!

 

A meghívók jelzései segítenek eligazodni a különböző alkalmakon elvárt viseletre vonatkozó szabályokban.

Ha az olvasható a meghívón, hogy az öltözék „informális”, az minden olyan délelőtti vagy délutáni rendezvényre vonatkozik, amelyen nincs semmiféle utalás az öltözködésre vonatkozóan. A férfiak hivatali öltözéke erre megfelelő pl. a hivatalos nemzetközi tárgyaláson.

A formális öltözék, az ünnepélyesebb, sötétebb tónusú öltözéket jelent. Fogadáson, jegyzőkönyv aláírásánál, kiállítás megnyitása alkalmával stb. hordható viselet.

Ünnepélyes viselet minden esti, illetve diplomáciai rendezvény.
Ha a meghívón a nyakkendő színével történik az öltözetre vonatkozó előírás, akkor ezek a félünnepélyes és ünnepélyes alkalmakon a következők lehetnek:

– black-tie /cravate noire / jelzés fekete csokornyakkendőt jelent, amit szmokinghoz viselnek a férfiak. A hölgyek ilyenkor kisestélyit vagy hosszú ruhát vesznek fel.

– white-tie / cravate blanche / jelzés fehér csokornyakkendőt jelent, amit a férfiak frakkhoz viselnek. A hölgyek ilyenkor estélyi ruhát, báli ruhát vesznek fel.

Ha társunk kíséretében megyünk el bármilyen rendezvényre, illő hasonlóan elegánsan megjelenni. A partnerünknél ne legyünk kevésbé jól öltözöttek.

Összefoglalva: érdemes az öltözködésre vonatkozó ajánlásokat figyelembe venni, mert az öltözködésre általános recept nincs. Az elegancia nemcsak a ruházatot jelenti, hanem annak viselési módját is. Az elegancia lehet adottság, de meg is tanulható!

A megjelenés további apró elemeinek fontosságát kívánom még hangsúlyozni írásomban, mint például a táska, a szemüvegtok, a toll, a névjegytartó, a pénztárca és az óra minősége.

(folytatás köv.)