Kedves Olvasóim!

Örömmel észlelem, hogy a színház iránti igény újra fénykorát éli. Egyre több színházban, egyre több darabot adnak, egyre színvonalasabban.  Hála az istennek Thália oltárán is áldoznak erre anyagiakat az emberek. A színházi látogatásokon azonban sokat lazult a fegyelem. Sajnos. Lazult az öltözet, a viselkedés, a türelem a büfében való sorban álláskor…stb.

A következőkre azonban mindenképp figyeljünk, ha már igényes szórakozásra vágyunk:

Nem mi vagyunk a főszereplők, ne vonjuk magunkra a többi néző figyelmét. Így hát kezdjük azzal, hogy az előadásokra MINDIG pontosan érkezzünk. Ha a jegyünk a sor közepére szól, és már néhányan ülnek, arccal feléjük fordulva menjünk a helyünkre. Amint átengedtek, viszonozzuk ezt egy köszönömmel, és egy barátságos mosollyal. :-). El kell foglalnunk a helyünket, mielőtt a függöny felmegy. Innen fogva az illem egyszerű – nézzük a darabot.

A felvonások és az előadás végén mindenki szíve szerint tapsoljon, de amit a görög színjátszásról és érzelemdús tetszésnyilvánításról tanítanak, felejtsük el.

A színészekkel és a közönséggel szemben az udvariasság is megköveteli, hogy a függöny leereszkedése után is a helyünkön maradjunk, amíg a tetszésnyilvánítás tart.

Mint az elején írtam, a színházlátogatás _ a premier kivételével – az utóbbi időben veszített a társadalmi rangjából. A nagy színházak belsőépítészeti stílusa azonban MEGKÖVETELI a megfelelő ruházatot. Az urak számára öltöny, nyakkendő magától értetődő. Modern színdarab megtekintésekor megengedett egy elegáns zakó, vagy garbó viselése is, esetleg a mai korban divatos dupla galléros ingek, nyakkendő nélkül.

A hölgyek sikkes ünnepi ruhában nagyon jól mutatnak. Szép, egyszerű smink, kis táska, némi ékszer, finom parfüm.

Az öltözködés általában a hely árával is összefüggésben van, vagyis az első sorokban, erkélyen, vagy a díszpáholyban elegánsabb ruhát illik viselni, mint hátul vagy a kakasülőn.

Így kívánok mindenkinek remek színházi darabokat, és kellemes perceket. A komfortzónán belül és kívül egyaránt.

forrás: saját + 222 szó
Kép: Pixabay