Karácsonyi party protokoll

Cikkünkben Fekete Gábor protokollszakértő segítségével a karácsonyi partyk kötelező elemeit és buktatóit szedtük csokorba.

Hagyomány, hogy a vállalatok többsége december második felében céges
partyt rendez, ahol köszönetképpen az egész éves munkáért munkatársait
vagy állandó partnereit látja vendégül. Tekinthetjük akár ezt céges
csapatépítő rendezvénynek is, hiszen ha kellő körültekintéssel
szervezzük meg a programot, ráerősíthetünk a kollektívánk
összetartására, lojalitására. Ám, ha néhány fontos körülményt nem
veszünk figyelembe, az év legvidámabb ünnepe könnyen kínos programmá
válhat.

Fekete Gábor úgy véli, mint minden rendezvény, úgy a
céges karácsonyi party sikeressége is az összehangolt részleteken múlik.
Például az időzítésen. A kollégák számára legalábbis (az ügyfelek
elvileg nyomós okokra hivatkozva kibújhatnak e kötelezettség alól)
„kötelezően szabadon választható” program időpontjáról az esemény előtt
legalább 3-4 héttel illik lehetőleg írásos tájékoztatót küldeni. Így
minden érintettnek lehetőséget teremtünk, hogy szabaddá tehesse magát a
„nagy” napra, illetve a hölgyeknél pedig hagyunk elég időt az ilyenkor
szokásos szépítkezési rituálékra.

Kulcsfontosságú kérdés ezen
kívül a helyszín kiválasztása. Amennyiben a vállalatnak nincs megfelelő
terme e célra, külső helyszínt válasszunk – javasolja a
protokollszakértő. Ám, megjegyzi, hogy a helyszín kiválasztásánál
figyeljünk arra, hogy az könnyen megközelíthető legyen, lehetőleg több
helyiségből álljon – külön a táncolni és külön a beszélgetni vágyóknak.
Szintén lényeges szempont az, hogy a helyszín közelében van-e elegendő
parkolóhely az autóval érkezőknek. Ha ugyanis körömcipőben,
koktélruhában kilométereket kell megtenni a kocsiig a hideg éjszakában,
az sokat levonhat az egyébként jól sikerült buli értékéből.

Fontos momentum, hogy mennyire adjuk meg a módját a karácsonyi
vacsorának. Akadnak, akik a svédasztalos verziót, mások inkább a
klasszikus éttermi étkezést preferálják. Mindkettőnek megvannak a maga
előnyei. A svédasztal nagyobb étel- és italkínálatot biztosít, ráadásul a
kötetlenebb, a szabad beszélgetésnek is jobban teret ad. Ugyanakkor épp
e tányérokkal, poharakkal nehezített szabad mozgás számos baleset
forrása lehet. Az ültetős vacsora konvencionálisabb, ám elegánsabb
hatást kelt, és különösen akkor ajánlott, amikor egynél több
pohárköszöntőre kell felkészülnünk. Valódi nagyvonalúságot azonban csak
akkor érhetünk el, ha legalább két-három menüvariáció közül
választhatnak a meghívottak.

És ha már szóba került a
pohárköszöntő. Mindannyian átéltük már a véget nem érő, semmiről sem
szóló pohárköszöntők borzalmát. Aranyszabály, hogy a pohárköszöntő
maximális időtartama nem haladhatja meg a 3 percet és kizárólag pozitív
hangvételű lehet! Sem az esemény jellege, sem a köszöntő időtartama nem
teszi lehetővé, hogy a vacsoraasztalnál évértékelést tartsunk! Az az új
esztendő első meetingjének vagy értekezletének része kell, hogy legyen.

A céges partyn mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, és ez
különösen igaz az eseményen viselt ruházatra. Erre vonatkozólag nincs
szigorúan vett előírás, mindössze annyi biztos, hogy az a tökéletes
megjelenés, ha se alul, se túlöltözöttek nem vagyunk a társaság többi
tagjához képest. Amennyiben ezzel kapcsolatban már voltak rossz
tapasztalatai a vezetésnek, akkor érdemes a meghívón a dress code-ot
feltüntetni. Hogy miben érezzük jól magunkat, azt a leggyakrabban a
meghívó levélben szereplő „alkalomhoz illő” meghatározással józan
belátásunkra bízzák.

A protokollszakértő tapasztalata azt
mutatja: egy jól sikerült, kellő előrelátással megszervezett céges
rendezvény sokat elárulhat arról, a menedzsment mennyire van tisztában a
munkatársak igényeivel, érdeklődési körével. A tájékozottság
mélységéről pedig a leginkább a programválasztás árulkodik. A siker
érdekében célszerű a rendezvény előtt „közvéleménykutatást” végezni,
milyen programot látnának szívesen a munkatársak. Ennek függvénye, hogy
jósnő, cirkuszi akrobata, humorista vagy épp operaénekes szórakoztatja-e
majd a nagyérdeműt. Persze, az, hogy a választott program mennyire
„talál” be a közízlésbe, az erősen függ a munkatársak életkorától és
attól, hogy mennyire vagyunk képben a szórakozási szokásaikat,
érdeklődési körüket illetően.

Míg a 2000-es évek elején nagy
divatja volt a meglehetősen nagy felhajtással járó céges karácsonyi
buliknak, addig a gazdasági válság e téren is takarékosságra intette a
vállalatokat. A legtöbb vállalkozás nem szívesen mondana le erről a jó
hangulatú munkahelyi programról, a pénzügyi korlátok viszont sok helyen
nem teszik lehetővé, hogy a rendezvényen nagyobb értékű céges ajándékkal
lepjék meg a dolgozókat. Ilyen esetben – ha a vacsora és az esti
program mellé még külön meglepetést is tervez a cég – egy jelképes,
kisebb értékű ajándékkal kedveskedhetünk munkatársainknak.

Az
ajándékozásnak is megvan a maga etikettje. Például kőbe vésett szabály,
hogy a karácsonyra adott ajándéknak december 31-ig mindenképpen meg kell
érkeznie a megajándékozotthoz. Legalább ilyen fontos, hogy nem
helyénvaló a munkatársaknak reklámajándékot (logózott tollat, naptárat
stb.) adni. Még abban az esetben sem, amikor a vállalat teherbíró
képessége nem tesz mást lehetővé az adott esztendőben.

Ha a
kollektíva úgy dönt, hogy nem szívesen mondana le az ünnepi
csomagbontogatásról, adjunk lehetőséget arra, hogy sorsolásos vagy egyéb
módon megajándékozhassák egymást. A protokoll szakértő viszont óvva int
mindenkit – amennyiben nem hajtunk az „aranypedál érdeméremre”, a
főnöknek szánt privát ajándékot – ha már mindenképpen személyesen
szeretnénk kedveskedni neki, ne a nagyközönség előtt adjuk át.

Végezetül a „meddig tartson a buli?” örök dilemmájával foglalkozzunk egy
kicsit! Ez az a banánhéj, amin a legtöbben elcsúszhatnak egy jól
sikerült esten. Ha nincs előre meghatározott zárórája a rendezvénynek,
mindenkinek magának kell mérlegelnie, meddig marad. Főleg akkor, ha
alkoholt is szolgálnak fel – és erre jó esély van, lévén nem kakaó
partyra vagyunk hivatalosak. A kollégáknak, de különösen a vezetőknek
kiemelten fontos, hogy a nehezítő körülmények ellenére (értsd nagy
mennyiségű alkohol) is megőrizzék a méltóságukat. Vezetőként
megfontolandó kérdés, hogy vajon fesztelenebbül szórakoznának-e a
munkatársak a jelenlétünk nélkül? Igenlő válasz esetén érdemes feltűnés
nélkül elhagyni a rendezvény helyszínét, de még ebben az esetben is
célszerű kijelölni egy ügyeletes személyt, aki helyettesként az
eseményeket kézben tartja és ügyel a rendre.

Ha már szóba került
az alkohol, tegyünk említést az ezzel kapcsolatos felettébb kellemetlen
helyzetekről! Bizonyára nagyon vicces tud lenni egy spicces kolléga, aki
nem teljesen ura magának, és minden bizonnyal az eseményekről lemaradó
ismerősöknek is vidám pillanatokat szereznénk a történtek megosztásával,
de a protokollszakértő hangsúlyozza: még ebben az esetben is a
személyiségi jogokra való tekintettel kerüljük a videofelvétel
készítését és annak közösségi médiában való terjesztését.

Ugyanígy sok esetben az alkohol a ludas abban, ha – hogy is fogalmazzunk
finoman – egy-egy ilyen céges partyn a munkatársak a kollegiális
kapcsolatokat a lehető legszorosabbra fűzik. A folyosói pletykák
elkerülése érdekében érdemes végig gondolni: megér-e ennyit egy forró
este.

Az igazán előrelátó főnökség – kiváltképp, ha tudják, hogy a
meghívottak közül néhányan kísértésbe eshetnek – sofőrszolgálatot
biztosít a rendezvény idejére. Így anélkül érezheti bárki oldottan
magát, hogy méltósága csorbát szenvedne.

forrás:
https://eucsoport.hu/karacsonyi-party-protokoll/

kezdőkép: www.google.hu/search?q=karácsonyi+céges+party&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjs8pnD5aXmAhWwlIsKHeFKBCAQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1280&bih=910#imgrc=E-rBTUEUzP9eTM: