Kedves Olvasóim!

A kommunikáció, nemcsak szóbeli és metakommunikációs közlésből, hanem testbeszédből is áll. Ez utóbbi 55%! Tehát ne feledjék, a gesztusaik árulkodóbbak, mint a szavaik, és aki ebben képzett jól olvas ezekből. Elárulják a gesztusai!

Például, ha az ember egyenesen áll, azt mutatja, hogy figyel, ahogy a testtartás feszessége lanyhul, a figyelem is lazulni kezd. Azért van az is, ha valakinek a mondanivalója unalmas, akkor összegörnyedünk.

A kéztartásunk is arról árulkodik, hogy az adott személlyel és a mondanivalójával milyen a viszonyunk. A test mellett tartott kezek nyitottságot, a mellkason összekulcsolt kezek bizonyos zárkózottságot, elutasítást üzennek.

A gesztikulálás egyes népeknél, például Olaszországban természetesnek számít, és a mi kultúránkban is gyakori. A temperamentumos emberek a gondolataikat sokszor kísérik kézmozdulatokkal, amely ösztönös és nyomatékosító, nem pedig idegrendszeri probléma.

Ez egyfajta jelbeszéd is, hiszen a kéz mozdulatai az érzéseket is kísérik.

Néha a kézzel való gesztikuláció azonban zavaró is lehet, például akkor ha valaki túl közel áll a beszélő partneréhez és gyakorta belenyúl az intim zónájába.

Különösen a közszereplőknek kell ügyelniük arra, hogy ne ragadtassák el magukat egy társaságban, akár beszélgetés vagy előadás közben.

Forrás: saját+ SM.Köszönöm, kérem Bp2018

Kép: pixabay