Kedves Olvasóim!

Bízom benne, hogy mindenki jó egészségnek örvend, és túlvészelte a bezártságot. Kívánom, hogy így legyen.

Mai írásomban a meghívásokról olvashatnak. Ez éppen aktuális lehet, hiszen itt a garden partik időszaka, szívesen invitálunk barátokat ismerősöket, hogy elmaradt találkozóinkat, születésnapokat, névnapokat, ballagásokat bepótoljunk, vagy csak úgy öröljünk egymásnak.

Az emberek közötti találkoznak számos formája van, a spontán találkozástól, a teljes formális eseményekig. Az új világrendben sokat oldódott a protokoll e területken. Kicsit kevesebb a formai kötöttség. Bár a hagyományos társasági eseményeken, még ma is sokat számít a viselkedéskultúra.

A meghívást mindig illik komolyan venni!- bár az is igaz, hogy sok esetben minden kötöttségtől mentesen, sokszor spontán kapjuk, mégis komolyan kell fogadnunk. Még akkor is, ha telefonon, vagy elektronikus formában (e-mail, messenger, viber….) kapjuk.

Amennyiben igent mondunk az invitálásra, illik is elmennünk. Ha bármely komoly okból még sem tudunk ennek eleget tenni, akkor illik magunkat kimenteni, ugyanis a meghívó fél számít ránk. Nem megjelenni komoly hiba, – sajnos olyan esettel is találkoztam már, ahol az illető fél lemondta a meghívást, és mégis megjelent az eseményen – , ez igazán durva illetlenség. Főleg, ha a vendéghívó épp a lemondás miatt átszervezett valamit, vagy egy ültetett eseményen a lemondó fél már nem is szerepel a vendéglistán. Ha tehát a korábbi jelzésünk ellenére, mégis elfogadjuk a meghívást, azt jelezzük időben.

Ma már a diéta és az ételallergia is „vendég” a vendégségben. Erre is vonatkoznak illemszabályok.

Ha olyan étkezésre szól a meghívásunk, ahol ezt nem tudják figyelembe venni, a leghelyesbb magatartás az invitálás visszautasítása.  Szerencsére azonban egyre több rendeezvényen van már lehetőség ezt az igényünket jelezni, és ennek megfelelően készülnek a vendéglátók.

A következő cikkemben a vendégségről olvashatnak érdekes információkat!

Üdvözlettel és köszönettel: Gábor by protokollexpert

Forrás: saját + SM Köszönöm, kérem

Fotó: donna.hu