Kedves Olvasóim!

Mindannyiunk számára a karácsony a szeretet ünnepe, amikor rövid időre képesek leszünk erőteljesebben, tiszta szívvel odafigyelni egymásra, meg-megállunk egy percre átgondolni az elmúlt év történéseit;
talán több jóságra vagyunk képesek, mint máskor. Az idei advent elérkeztével, igaz a vírushelyzet miatt nagyon sajátosan (sajnos), de fontos hogy ezt megtegyük.

Karácsonykor és az előtte lévő adventkor jobbá leszünk másokhoz, melynek forrása, hogy békét kötünk önmagunkkal. A várakozás mindig felfokozott lelki élmény, egy fontos megálló a hétköznapok rohanása mellett. Érzelmi feltöltődés, amiből erőt tudunk meríteni, visszapillantás az eltelt időszakra, egyfajta számvetés és ugyanakkor izgalomteli készülődés.

Amit az adventről illik tudni:

Advent
a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Ez a nap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét. Az egyházi naptárban a hét vasárnappal kezdődik, így advent négy hete is a négy vasárnapot követi. Az utolsó hét hossza lehet egy nap (amikor a negyedik vasárnap december 24-re esik) vagy akár egy teljes hét is (amikor az utolsó vasárnap december 18-a).

December
24. az advent utolsó napja, még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyházfegyelemben ez még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei (pl. hal, mákos guba) is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. A gallikán liturgiában a vízkeresztkor (január 6.) tartott felnőttkeresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt. Az 5. században a karácsony vált jelentősebb ünneppé, ezért ehhez kötődött az először hathetes, majd Szimpliciusz pápától kezdve négyhetes formája. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Tartsuk számon tehát az ünnepeket, nehogy megfeledkezzünk róluk!

Minden ünnep örventetes esemény! Az ünnep attól ünnep, hogy nincs mindennap!

Éljék meg a pillantok hatásait!

Szép adventi időszakot, és jó egészséget kívánok!

Gábor by protokollexpert