Kedves Olvasóim!

A kommunikáció is nagy szerepet tölt be a protokolban. Sokan azt hiszik, megjegyzem tévesen- hogy a protokoll kizárólag a viselkedésre és az öltözködésre korlátozódik – pedig nem.

Az élet bármely területére kiterjed. Vallásra, sporta, munkahelyre, országok kultúráira, katonaságra, étkezésre…stb. Így a kommunikációra is.

Az emberek döntő többsége már gyerekként megél, átél helyzeteket, amik formálják és alakítják. Ezt a sajátos tanulási folymataot nevezzük szocializációnak.

Az egyén egy közösségben él, ahol mindez kiütközik, mert részese a történéseknek, figyeli, és fel is dolgozza azokat. Így aztán be is kerül a viselkedésébe.

Vonatkozik ez a pozitív és a negatív érzelmekre egyaránt. Így ezzel a szerepkészenlétté alakítjuk különböző helyzetekeben a társas környezetünket.

Az eddig eltelt 1 év pandémia a COVID 19 miatt sok szempontból értékelhető, így protokoll és kommunikáció téren is. Mindkiből kihozott „ezt-azt”.
Egyrészt a bezártság, másrészt a kompromisszumkészség, harmadrészt a címül szolgáló szerephelyzetek is. Kicsit s nagyot egyaránt érintő probléma ez.

Kinek higgadtabb és érzelmesebb, kinek rámenősebb és indulatosabb lett a szerepkezelése. Az persze egyáltalán nem mindegy, hogy kié, milyen. A szocializáció során elsajátított szerepminta nagyon fontos a társas kapcsolatok szabályozásában.

A szocializáción kívül azonban sok múlik az egyén temperamentumán, ugyanis társas helyzetekben habitusának megfelelően reagál mindenki.

Minden emberi kapcsolatot valamilyen érzelmi reakció kísér, amelynek erőssége a személy temperamentumán nagyban múlik.

Mások akaratának való behódolás során, akadályoztatáskor, a korlátozásokra adott válaszokban, a kockázatvállalás mértékében, mind, mind belejátszik az egyén temperamentuma, ami egyúttal meghatározza a konfliktusketzelési stílusát is.

Ha együtt akarunk működni, akkor optimális kapcsolatra kell törekednünk.

Az emberek nagy része nem tanult iskolás éveiben a konfliktusról. Azonban a különböző társas helyzetekben, létrehozza és átéli azokat,  válaszokat is ad rájuk. Ez pedig már viselkedéskultúra….

Erről lesz szó a további részekben … tartsanak velem! 

Érdekes lesz!

Addig is minden jót kívánok!

Forrás: – saját + Stílus és etikett

Kép: pixabay