Az evőeszközök helyes használata
Szerző: Fekete Gábor | nov 5, 2017 | Egyéb |
Kedves Olvasóim!
Folytassuk utazásunkat a gasztronómia világába. Így az evőeszközök birodalmába.
Az evőeszközök helyes használatát úgy állapították meg, hogy minél könnyebbé tegye az étkezést, és elkerülhető legyen, hogy a mellettünk ülőt a könyökünkkel lökdössük.
A legáltalánosabb evőeszköz a kés és a villa. A kés nyele a jobb kezünkben helyezkedik el, a mutatóujj a nyél tetején, a penge irányába mutat. A hüvelyk és a középső ujj tartja a kés nyelét. A kést csak az ételek vágására használjuk, valamint arra, hogy a lefelé fordított villára rásegítsük az ételt. Nem használható az ételek lapátolására, és sohasem vehető szájba.
Hasonlóan tartsuk a villát a bal kezünkben: a mutatóujj a villa ága felé néz, és a hüvelyk és középső ujj tartja a helyén. A villával sem illik lapátolni, bár ez alól kivételt képezhet nálunk a rizs és a borsó.
A villát nem illik átvenni a jobb kézbe, sem vágni vele az ételt.
A spagettit vagy a makarónit egy evőkanál segítségével tekerjük fel a villára.
Amerikában szokás a villát a jobb kézben tartani, Európában azonban nem.
Az evőkanál nyelének végét a hüvelykujj belső felével szorítjuk a mutató és a középső ujjakhoz. A kanalat az ajkunkhoz emeljük, de nem vesszük be a szánkba!
A levest magyar szokás szerint kifelé kanalazzuk. Soha ne szürcsöljük!
Az utolsó pár kanál levest úgy merjük ki, hogy a tányért nem magunk felé billentjük, hanem épp ellenkező irányba.
Ha a desszerthez kanalat és villát kaptunk, használjuk mind a kettőt. A kistányérban vagy desszertpohárban felszolgált desszertekhez kávéskanalat adnak.
Ha szünetet tartunk az étkezésben, az evőeszközt a tányérra tegyük, és ne az asztalra. Tehetjük keresztbe is tányérunkba, jelezvén, hogy még folytatjuk az étkezést.
Ha befejeztük, akkor az evőeszközöket egymás mellé helyezve tesszük a tányérba.
A szalvétát, sohasem tesszük a tányérba. Sem a textilt, sem a papírt.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!